Гмуркачи ще "палят" свещ в подводен параклис край Приморско

Очаква се уникалното събитие да се осъществи в началото на юни

Подводен параклис ще бъде монтиран в акваторията на Приморско, южно от Буруна, на дълбочина около 12 метра. Очаква се уникалното събитие да се осъществи в началото на юни, пише в. "24" часа.

Параклисът няма аналог в страната и ще бъде монтиран така, че мястото да е достъпно както за любители водолази, така и за свободни гмуркачи, казаха от водолзен център "Посейдон" в Приморско. Нетрадиционното хрумване за параклис под вода е на собственика на водолазния център Тодор Попов. Каменните икони за храма, изработени от скулптура Никола Диков, бяха осветени на Гергьовден от отец Гавраил.

"Идеята на баща ми е от преди 2 г., но за съжаление иконите не бяха готови миналата пролет, за да ги поставим тогава", сподели синът му Иво Попов, също водолаз и инструктор в центъра.

Освен образа на Св.Никола в параклиса ще бъде поставен камък с монтиран кръст и свещник, за да може в него да се слагат "свещички" - химически пръчици, които светят под водата, обясняват от водолазния център.

Ще има още две каменни плочи, на едната според канона се слави Светата Троица, а на другата е изписано името на водолазния център и култовото пожелание сред водолазите "За равен брой".

"Това е пожелание, което си казват водолазите, за да може броят на влизанията под водата да е равен на броя на излизанията", обяснява Иво Попов.

Финаснирането на подводния параклис е поделено между баща му Тодор Попов и председателя на водолазен клуб Приморско Ирена Бадалова и се осъществява със съдействието на общината.

От водолазния център се надяват първият подводен параклис в България бързо да се превърне не само в туристическа атракция, но и в свято място за любителите на дайвинга.