С промени в закони ще спират поскъпване на тока с 16%

Най-доброто от печата

23-05-2013, 06:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Целта е да се изработи нова методика за цените на тока.

С 16% трябва да поскъпне токът според сегашните правила за ценообразуването, заложени в законите. Това обяви в парламента шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Служебният премиер Марин Райков, министърът на енергетиката Асен Василев, шефовете на ДКЕВР, на БЕХ и на НЕК бяха повикани от депутатите, за да дадат информация за състоянието на енергетиката и цените на тока.

За да се спре увеличението, са нужни промени в законите за енергетиката и за ВЕИ, които парламентът може да приеме, каза още Харитонова. Целта е нова методика за цените на тока.

През април всички енергийни дружества поискали увеличение с 40% на базата на сега действащите нормативи. Това искане шефката на ДКЕВР нарече безумие и допълни: “На базата на техните разчети е изготвен доклад, който комисията не е разглеждала. Според нашия доклад повишението трябва да е с 16%, което също е безумие”.

Заради информацията за искано увеличение на тока с 40% лидерът на “Атака” Волен Сидеров избухна и обвини служебния кабинет, че не е направил нищо за промяна в сектора към по-добро. Дори обвини Харитонова и премиера Райков в лобизъм за ЕРП-та и заговор за увеличаване на цените на тока.

 

Енергийният министър Асен Василев също заяви, че стабилизирането на сектора минава през законодателни промени. Според него решението можело да се прехвърли за септември, като се отложи т.нар. ценови период, и да се прехвърли отговорността на новото правителство, но не било направено. Когато махнем неефективните фактори, ще започнем с тежките решения, категоричен бе Василев. Като част от промените в законите можело да залегне изискването на свободния пазар фирмите да купуват скъпия ток от ВЕИ и заводските централи.

Яснота във финансовото състояние на енергетиката внесе шефът на БЕХ Михаил Андонов. Той обяви, че миналата година енергийният холдинг е приключил с 356 млн. лв. печалба като индивидуален отчет, а на консолидирано ниво - с 15 млн. лв. АЕЦ “Козлодуй” била със 156 млн. лв. печалба, “Мини Марица-изток” - с 16 млн., ТЕЦ “Марица-изток” - с 46 млн. На загуба са НЕК с 99 млн. лв. и Електроенергийният системен оператор с 49 млн.

“Ликвидността на НЕК е близо до нула, студеният резерв не е плащан от началото на годината. Едно от ЕРП-ата отказва да приеме методологията на ДКЕВР и съответно си запазва добавките за зелена енергия”, разказа пред депутатите и шефът на НЕК Иво Лефтеров.

Според него основната причина за лошото състояние на компанията е във ВЕИ-та, чийто ток трябвало да се изкупува миналата година.

Какви мерки се предприемат за увеличаване на потреблението, попита депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев. Министър Василев отговори, че основният срив се дължал на икономическата криза.

По въпроса за това какво е направено, за да се върнат позициите на България като износител на ток Василев обясни, че “износът е затруднен, защото Гърция е в криза и има много вода. С Турция работим по преодоляване на европейските ограничения. И това също е част от промени в законодателството".

Временен мораториум върху увеличението на цените на тока предложи БСП към края на дебата, който продължи няколко часа, защото парламентът удължи времето за работа.
Депутатът от левицата Димчо Михалевски поиска ДКЕВР да се въздържа от автоматично увеличение на цените в енергетиката и да има енергийни помощи за повече хора от уязвимите групи. Третото предложение е за две тарифи на тока според потреблението и евтина квота от 75 киловата. От ДПС и “Атака” обявиха, че подкрепят предложенията, но те не бяха подложени на гласуване.

Междувременно и от ГЕРБ обявиха, че са внесли промени в закона за енергетиката, които предвиждат изборът на членовете на ДКЕВР да става от парламента, а не от правителството. Предлагаме регулаторът да прави ежегодни одити на всички дружества, участващи в ценообразуването на тока, каза депутатът Делян Добрев.

Изслушването за тока не мина без препирни. Премиерът Райков обяви,че не е получил 

покана за изслушване, а “телефонно нареждане от секретарката на председателя”. Заради това се наложило да прекъсне заседанието на Министерския

съвет, което се провеждаше вчера по същото време. Председателят на парламента Михаил Миков се извини по-късно за създалата се ситуация. Преди това пък депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че не може парламентът да чака цял ден премиерът да дойде.

По време на дебата депутатите от ГЕРБ напуснаха залата заради изказване на Мая Манолова от БСП, което било “менторско поведение”. Следващата стъпка бе от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Въпреки отсъствието на депутатите си той и Вежди Рашидов седнаха на местата си на първия ред в дясната част на залата, опразнена по-рано от Цветан Цветанов. Последва завръщане на групата, пак водена от бившия вътрешен министър.

Името на шефа на НЕК пък бе сгрешено и вместо Иво Лефтеров бе посочен бившият шеф Крум Анастасов.

Марин Райков:  На път сме да овладеем свръхпроизводството

България в момента има производство на 12 000 мегавата, а цялото потребление на електроенергия заедно с износа е около 5000, заяви пред депутатите вчера служебният премиер Марин Райков.

Той напомни, че правителството е заварило системата пред срив и пълен финансов банкрут заради лошото управление от години насам и наложеното неправилно ценообразуване.

Според него ДКЕВР е планирал зелената енергия да е в пъти по-малко от реално произвежданата. В същото време в сектора действали дългосрочни договори за изкупуване на много високи цени. И точно заради тях българските граждани излезли на протест.

Огромен дълг на НЕК заради проекта “Белене” допълнително е утежнил положението на електрическата компания. Работата на държавните предприятия била неефективна.
“Само за два месеца обаче заедно със синдикатите и директорите успяхме да открием резерв от 235 млн. лева. Положихме максимални усилия, за да овладеем ситуацията и със свръхпроизводството и сме на път да успеем”, обясни Марин Райков.

Той напомни, че в тази връзка е ограничено производството на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, изпускани са язовирите внимателно, за да се избегнат наводненията през пролетта, и така бил осигурен евтин ток в системата и в микса.

“За пръв път всички участници седнаха на една маса и в условия на пълна прозрачност започнаха да търсят решение”, категорично защити работата на екипа си от нападките в парламентарната зала Марин Райков.

БЕХ плати 195 млн. евро заем на НЕК

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е платил във вторник 195 млн. лв. дълг на Националната електрическа компания към банка “БНП Париба”, теглен за АЕЦ “Белене”, съобщи шефът на холдинга Михаил Андонов.

Той припомни, че мостовото финансиране е осигурено от “Ситигруп”.
Освен това в БЕХ се подготвя облигационен заем, който ще бъде представен до края на август пред инвестиционната общност в Лондон, Люксембург, Виена и Берлин.

Андонов прогнозира, че облигационният заем ще бъде успешно приключен. С него ще се покрие плащането по заема на НЕК. С останалите 60 млн. евро холдингът ще осигури собственото участие на България в проекта за газопровод “Набуко”, както и в междусистемната газова връзка с Гърция.

Енергийният министър Асен Василев уточни, че няма учреден особен залог върху активи на НЕК при тегленето на заема.