БСП скочи на Плевнелиев

Политика

23-05-2013, 12:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът да спре назначаването на наши посланици в чужбина, настояват социалистите

Съветът по външна политика и публична дипломация(СВППД) на НС на БСП настоява президентът Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици на България в чужбина.

За това съобщиха от партията на социалистите.

Политически некоректно е такива действия да бъдат предприемани само дни преди съставянето на ново правителство, твърдят от БСП. Назначаването на посланици от президента по предложение на правителството, назначено от президента, освен това, противоречи на заложения в основния закон принцип на баланс между институциите.

В този смисъл, впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица.

Престижът и достойнството на институциите трябва да бъдат пазени. Затова СВППД разчита да бъде изградено конструктивно взаимодействие между президент и правителство по въпросите на външната политика на Република България и очаква тонът да бъде зададен от българския президент като институция, създадена да олицетворява и да работи за единството на българската нация.

Документът е подписан от евродепутата Кристиян Вигенин, председател на СВППД.