Как да спестим 500 лв. без лишения

Парите

27-05-2013, 07:38

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Да "вкараме малко мисъл" в това, което правим

Наскоро се замислих, че всъщност е възможно да увеличим парите, с които разполагаме без да променим начина си на живот и нивиците си. Единственото изискване това да се случи е да не се носим по течението, а да направим кратко проучване и да "вкараме малко мисъл" в това, което правим. По този начин успях да спестя годишно сумата от 500 лв., за която някои хора работят цял месец.

Интересно ви е какво точно направих? Ще ви разкажа и въпреки, че вашият случай със сигурност ще е различен от моя, може да почерпите идеи как да действате.

Първото нещо, което направих беше да си задам въпроса ползвам ли услуги, които не ми трябват и мога ли да договоря по изгодни условия за тях? Стигнах до следните решения:

1) Най-напред ми хрумна, че аз и семейството ми нямаме нужда от пакет за цифрова телевизия. Ако искаме да ползваме такъв за два телевизора+интернет цената беше 32 лв. Телевизорите ни не са LCD, не гледаме и спорт, а предимно ползваме интернет за забавление и информиране. По тази причина на нас ни е достатъчен пакет от 40 аналогови програми+интернет. А неговата цена на месец е с 12 лв. по-ниска. Това са спестени 144 лв. на година. Не ни притеснява фактът, че от септември ще спрат аналоговата  телевизия, защото това се отнася само до ефирните програми, ако не се ползва кабелна теливизия от лицинзиран доставчик.

2) След това разгледах новите оферти за мобилните телефони, тъй като договорите ни са почти изтекли. Ползваме общо 3 мобилни телефона и 1 домашен. Единият от телефоните има най-висока такса, но забелязах, че безплатните минути в тарифният му план са прекалено много и никога не сме ги свършвали. Ако преподпишем нов договор и намалим минутите, който и без това не ползваме, ще спестим около 11 лв. Вторият телефон при преподписване на договор автоматично намалява таксата си с около 4 лв. Третият телефон е вързан в пакет с домашния. Настоящият му план не е изгоден и при преподписване на договора можем да спестим около 5 лв. и да получим в тази цена и 3G интернет. Това прави спестени още 11+4+5=20 лв. на месец или 240 лв. на година.

3) След това отидох в банката. Имам скромен едномесечен срочен депозит, чиято лихва е намалена и освен това ми се удържа десет процентов данък върху нея. Оказа се, че има вариант да се увеличи малко лихвата ми и да не ми се начислява данък като променя вида на сметката си. На всичкото отгоре този вариант ми позволява да тегля пари не веднъж месечно на падеж, а когато си поискам. Единствената уловка е, че постоянно трябва да следя дали няма промяна в лихвата по депозита ми, за да го променя отново, ако се появят неизгодни за мен условия. Като направих проста калкулация се оказа, че новият тип сметка ми спестява близо 120 лв. годишно.

Накрая равносметката е, че без да променям стандарта си и да правя компромис с начина си на живот, си спестявам 144+240+120=504 лв. и дори получих един бонус -  3G интернет, който вече изпробвах и си работи перфектно в провинцията. Излиза, че спестяването не винаги е досадно и те лишава от нещо стига да помислим малко и да се информираме, както и да не плащаме за услуги, които не ни трябват.

Източник: zdravduh.com, Teoдора Дончева-Влаховска