Времето през юни: чакат ни бури и жеги

Животът

31-05-2013, 13:33

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Лятото чука на вратата!

Лятото чука на вратата, а с него и очакванията за хубаво време.

През юни средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21˚.

Най-ниските температури през месеца ще са между 8˚и 13˚, а най-високите — между 31˚ и 36˚, посочват метеоролозите от БАН. Средната месечна сума на валежите в равнините е между 60 и 90 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 40 и 60 mm, а в планинските райони – от 90 до 140 mm. Тази година се очаква месечната сума на валежите да бъде около нормата, като валежите ще бъдат неравномерно разпределени.

През по-голямата част от месеца въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, ще бъдат локални, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, на места и градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

Условия за по-повсеместни и по-значителни като количество валежи ще има в началото на месеца и около 9 - 12-ти. Между тях ще има периоди с относително по-стабилно време: предимно слънчево, валежите ще бъдат по-локални, а дневни температури по-високи. Сравнително по-хладно от обичайното ще бъде през първите дни от месеца, повишена вероятност за краткотрайно захлаждане има и през третото десетдневие. Все пак, през третото десетдневие тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват повече спокойни дни.

През първите 10 дена на месец юни, се очакват по-интензивни валежи от нормалните за месеца, като ще има и опасност от градушки. Температурата ще се задържи около 21-22 градуса.

През второто десетневие времето ще утихне, облачността ще намалее, и се очаква значително покачване на средните дневни температури с 3 градуса, достигайки стойности от 24-25 градуса.

Последните дни от месец юни очаквано ще бъдат най-топли. Температурите ще са 30-32 градуса през светлата част на деня и дневни температури около 29 градуса, пише manager.bg.