Областните управители: БСП - 16, ДПС - 12

Новините

11-06-2013, 06:50

Снимка:

Vsekiden.com

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Битката за губернатори върви към финал

Битката за новите губернатори е на финала. Тази седмица правителството „Орешарски" обявява имената на областните управители. Губернаторските кресла си разпределят БСП и ДПС, а преговорите били на приключване.

 

ДПС поискали 12 области, което сочи, че за БСП ще останат 16. Движението вероятно ще управлява отново София-област, макар че червените били против Емил Иванов, който е депутат от ДПС, пак да е областен, както от 2005 до 2009 г. В БСП настоявали бившата кметица на Ихтиман Маргарита Петкова да е начело на София-област, а в замяна на ДПС да дадат Благоевград. От движението обаче искат Софийската област с аргумента, че били спечелили трима депутати дори и в София-град.

 

Все пак и за Благоевград ДПС си има кандидатура - бившият депутат Муса Палев. Шумен, Търговище и Силистра били най-сигурни на ДПС. Хасково, Русе и Габрово пък - почти сигурни. Но и ДПС бастионът Кърджали е в класацията „почти" заради пробива там с цял депутат от БСП, научи „Всеки ден". Лек спор между ДПС и червените се появил кой да управлява Варна, но най-вероятно ще е социалист. Изненадата със сигурност дойде от Пловдив, защото изглежда, че ДПС ще надделее за свой, въпреки че червените под тепетата люто бранят поста.

 

БСП повече от сигурно обаче са окупирали Видин, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Стара Загора, Монтана, Ямбол и Бургас. За Смолян, Разград, София и Пазарджик залозите между апаратчици от двете партии засега вървели 50:50. Засега се спряга за Хасково Мехмед Атаман, за Търговище - Емел Расимова, за Силистра - Насуф Насуф. За Кърджали БСП издига Бисер Николов, зам.-управител на банков клон. Приятел на Сергей Станишев от учението му в Москва бил номиниран в Разград - Наско Анастасов, който вече беше областен. 

 

В Смолян ДПС може да отстъпи на БСП с кандидата Емил Хумчев. В Сливен БСП предлага Корнелий Желязков, а ДПС пък - Мустафа Мустафов. Във Велико Търново постът вероятно ще е за червения Георги Рачев. Също към червен отива и в Русе - Венцислав Калчев или Иван Иванов. БСП в Монтана номинира Анатолий Младенов, но пък го бройкали за човек на Георги Първанов.

 

В Добрич се завъртя името на Владимир Калчев, но и на Недко Марчев. ДПС пък предлага Исмет Абил или Зия Халил. Във Враца червените спрягат Цветелина Дамяновска и Петър Цветковски, а от ДПС - журналистката Валя Кръстева. Ексгубернаторът на Перник Иван Димитров е най-вероятен сред цели шестима номинирани от местните социалисти. Най-коментиран за губернатор на Кюстендил е Иван Каракашки. БСП последно решава за София-град, като засега с най-големи шансове била Катя Николова - лидер на жените социалисти.