Прокуратурата не видя престъпление в записите в Банкя

Единствено записващия нарушава закона, обяви Румяна Арнаудова

Прокуратурата не намери данни за престъпление на Бойко Борисов и Николай Кокинов, заради записите в Банкя. Единствено има за все още неизвестен извършител, който е направил записите, но не и за съдържанието.

Проверката, която е била извършена от Инспектората на ВКП е приключила. Материалите са били изпратени на СГП и ние сме изпратили цялата преписка на Софийска районна прокуратура, обясни Румяна Арнаудова, говорител на СГП.

Прокуратурата е преценила, че събраните данни не са достатъчни за образуване на досъдебно производство срещу който и да е от участниците в разговора, посочи Арнаудова.

По нейни думи престъпление е извършило единствено лицето, използвало тези специални разузнавателни средства, но засега то е неизвестен извършител.

"Целта на всяко разследване е да се установи кой е автора на даденото престъпление. Надявам се да успеем да открием кое е лицето", каза още Арнаудова.

От направения запис в Банкя става ясно, че бившият премиер и доскорошният софийски градски прокурор обсъждат делото на Мирослав Найденов и действията, които са били указани върху основния свидетел в процеса. Освен това Кокинов информира Борисов за резултатите от прокурорската проверка по сигнала на Сергей Станишев за незаконното подслушване в СДОТО.

След като разговорът между тримата стана публично достояние, прокуратурата се зае да проверява кой е направил записа и има ли данни за извършено престъпление срещу правосъдието от страна на Кокинов и Борисов.