Вижте кои ще са заместник-министрите в кабинета "Орешарски"

Най-доброто от печата

13-06-2013, 06:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кирил Желев от БСП, Людмила Елкова и Даниела Бобева ще за заместници на финансовия министър

Първите зам.-министри и областни управители ще бъдат обявени до края на седмицата. Това каза премиерът Пламен Орешарски, вместо да огласи първите имена, както се очакваше.

Слухът, че вече има назначени, плъзна сутринта из кулоарите на парламента, след като стана ясно, че соцлидерът Сергей Станишев е обявил пред Изпълнителното бюро първите 7 сигурни от БСП. Ясни са и част от зам.-министрите на ДПС.

Чавдар Георгиев се връща в екоминистерството от лявата квота. ДПС праща пак Светлана Дянкова като зам.-министър в социалното ведомство, а социалистите - Лазар Лазаров.

Пресаташето на ДПС Велислава Кръстева ще е заместник на културния министър. От квотата на червените там ще е шефът на Драматичния театър в Ловеч Васил Василев.

В земеделието отиват Явор Гечев от БСП и Бюрхан Абазов от ДПС. Червените пращат Анна Янева в икономиката и Мая Тодорова в младежта и спорта. Неджми Али от ДПС ще е в отбраната, където втори зам ще е Иван Иванов.

Тодор Чуров влиза в МВнР. Две нови попълнения има в екипа на министър Вигенин от вчера. Журналистът Стоян Витанов ще му е съветник по медийните въпроси, а Невена Алексиева - бивш шеф на външния отдел на "Позитано" и експерт в МС при кабинета"Станишев", ще е парламентарен секретар. Витанов бе сред тримата български журналисти, задържани от талибаните в Афганистан през 2001 г.

Заместници на финансовия министър Петър Чобанов ще бъдат Кирил Желев от БСП, Людмила Елкова и Даниела Бобева. И тримата имат кариера във финансите и БНБ.
"Причината толкова дълго време да няма назначени зам.-министри е съгласуването на кандидатите с парламентарните групи, които подкрепят правителството, както и индивидуалните дискусии с отделните министри", обясни вчера Орешарски.

Не всички зам.-министри били спуснати от партиите, имало и предложения на министрите, както и негови лични.

Все още не са приключили и преговорите за областни управители. Засега единствените сигурни са на София-град и София-област - Росен Малинов от БСП и Емил Иванов от ДПС.

Хората на Местан вземат Пловдив, за където обаче се спряга човек, близък до областния ляв лидер Георги Гергов - Венци Каймакаров. Излъчени от движението ще са и областните на Силистра - Нусуф Нусуф, и на Търговище - Емел Расимова.
За Кюстендил БСП издига Иван Каракашев.

В структурата в Перник обаче има скандал за номинацията. Червените вземат още Кърджали, Варна и Бургас. Спорят обаче с ДПС за Русе и Шумен.