Гаф: Началникът на отбраната сбърка името на военния министър

Мисия Пловдив

02-07-2013, 13:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Военните се срамуват от камуфлажните униформи, искат си старите

Министърът на отбраната Ангел Найденов бе на визита в 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив. На среща с военни и журналисти ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, прекръсти Найденов на Ангелов /бившият министър бе Аню Ангелов, б.а/. Найденов каза: "Той приключи". Началникът на армията се измъкна бързо: "За другия не искам и да говоря".

В Пловдив стана ясно, че над 2000 военнослужещи може да бъдат съкратени. За 68-ма бригада цифрата е 300. Останалите са служещи в бригада "Логистика" с поделения из цялата страна.

Министър Найденов предлага възрастта за пенсиониране на военните да се върне на 52 години, както и да се възстанови обезщетението от 20 заплати. Ще бъдат преразгледани и редица други обезщетения, като размерът им ще бъде вързан с този на минималната работна заплата.

Срамуваме се с тези униформи, наричат ни "гащници". Вървим по улиците и ни се смеят. Искаме си старите дрехи, каза редник от 68-ма бригада. Военните се оплакаха, че сами купуват кубинките си, военните магазини били празни, лимитите им се губят. Според Божидар Бойков пък големият проблем в Пловдив не е дали 68-ма бригада ще става рота или батальон, не е и това, че живеят в конюшни, а дали държавата иска да има "специални сили". По думите му това  са най-евтините и ефективни войски, които могат за кратко време да потушат криза и да "върнат държавността". "Трябва ни малко гориво и малко патрони", каза Бойков.

Участието в задгранични мисии било според военните шанс да оправят кредитите си и да живеят по-добре. Сигурно е, че ще има подобни операции до края на 2014-та година. За след това тепърва ще се решава, но не от България, а от съюзниците ни. Близо 18 000 военнослужещи са участвали в мисии и операции зад граница след 90-та година, припомни министърът.

Преди дни стана ясно, че е образувано досъдебно производство срещу лица от армията и министерството на отбраната за длъжностни престъпления. По сигнал на министъра ще се разследва лошото качество на униформите, доставени на българския контингент в Афганистан. В Пловдив Найденов каза, че сега върви проверка относно фирма, която е избрана да снабдява военни магазини, въпреки че е предложила по-високи цени.