Издирват провокаторите с камерите на Каймаканов (обновена)

Тотев и областният управител сложиха добро начало

Близо час продължи срещата между кмета на Пловдив Иван Тотев и областния управител Венцислав Каймаканов, предаде репортер на Plovdivutre.bg. След нея градоначалника заяви, че има добри първи впечатления от запознанството си с новия губернатор.

Има чуваемост и разбиране и добро начало на отношенията, коментира кметът. Той е представил на Каймаканов приоритетните за града проекти до 2015 г. Г-н Каймаканов не е строго партийна кандидатура, а експерт. Той има прагматичен подход и е отворен за работа. Личните ни пристрастия не бива да пречат на работата, изтъкна Тотев.

От своя страна Каймаканов заяви, че в случая не става въпрос за политически цветове и байряци, а за работа. Ще подкрепям всичко, което е в полза на Пловдив. Няма да преча на добрите инициативи на местните институции, обеща губернаторът. По този повод той заяви, че ще бъде посредник от серия срещи на общинското ръководство с министрите на земеделието, екологията и регионалното развитие.

По отношение на протестите Каймаканов заяви, че те са нормално явление за една демократична страна. Губернаторът заяви, че ще прегледа записите от охранителните камери, за да види кои са били провокаторите, които късно тази нощ са скъсали и хвърлили в боклука част от плакатите, поставени върху огражденията пред сградата на Областната управа. Само дано не се окаже, че крадеца вика дръжте крадеца, коментира Каймаканов.

След края на срещата кмета Иван Тотев излезе при протестиращите. Той им заяви, че е предал техните искания на губернатора. Те пък отвърнаха, че няма да се откажат от акциите си. Дори напротив, демонстрантите посочиха, че са крайно обидени и ще започнат още по дръзки прояви - блокади на магистрала "Тракия" и входовете на града, и шествие пред хотел "Санкт Петербург", собственост на Георги Гергов.

Тази сутрин 30-ина души се събраха на поредния протест срещу назначението на Каймаканов. На металните заграждения пред сградата на Областна управа бе поставена купчина от плодове и зеленчуци. Сред тях имаше банан с 2 кайсии и надпис: "Да ти е сладко и довиждане". Имаше плакати срещу ДПС, Венцислав Каймаканов, зам.-областния управител Георги Игнатов, Пламен Орешарски и лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов. По-рано сутринта протестиращите блокираха кръстовището на булевардите „Шести септември" и „Васил Априлов".