Днес почитаме Св. Марина

Общество

17-07-2013, 09:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Пловдив бяха посрещнати мощите й

Централно събитие в живота на Православната църква през тази седмица е честването на света Великомъченица Марина, чиято памет прославяме на 17 юли всяка година.

С особена тържественост в рамките на Българската православна църква се чества великата светица в Пловдивска епархия, където храмов празник има митрополитската църква.

В навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” - 16 юли, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, бяха посрещнати свещените одежди на света преподобна Петка и иконата с нейния образ осветени от честните й мощи, които нетленни се намират сега в катедралния храм в град Яш, Румъния. Преди това са осветили много земи, включително българската. Одеждите и иконата бяха донесени от митрополита на Буковина и Молдова Негово високопреосвещенство Теофан на 16 юли и бяха посрещнати тържествено от Пловдивската епархийска църква.

Днес, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9.00 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия от Пловдивския митрополит Николай, митрополит Теофан, митрополити - членове на Светия Синод на Българската православна църква, епископи и свещеници, включително официалния представител на Румънската православна църква в България отец Нелуцу Опря.