И "Синьо единство" съзря задкулисие зад актуализацията на бюджета

Промените няма да съживят икономиката, но могат да предизвикат санкции от ЕК

"От предложената от правителството на Пламен Орешарски актуализация прозират задкулисие, никакво желание за прозрачност и липса на мерки за стимулиране на икономиката. Вместо това се предлага прахосването на стотици милиони в съмнителни начинания, което няма да оживи българската икономика." Това се казва в декларация на ПП „Синьо единство” по повод приетите на първо четете промени в Закона за държавния бюджет.

"Мотивите на правителството за актуализация на бюджет 2013 са спорни и неаргументирани", отбелязват от партията на Надежда Нейнски и Мартин Димитров. Според тях „има очевидно разминаване от близо 100 милиона лева между оповестените през миналата седмица мотиви за актуализация на бюджета и оценката на министъра на финансите от понеделник (22 юли)”. "Сините" посочват, че преди седмица  правителството е очаквало неизпълнение на приходите в общ размер на около 293 млн. лв. (0.4 % от прогнозния БВП), но в началото на тази е обявило, че неизпълнението ще от около 207,4 млн. лв., което представлява 0,3% от БВП.

"Какво се промени от петък до понеделник можем само да гадаем. Ако обаче тенденцията за увеличаване на приходите с дни се запази, е логично правителството само да оттегли желанието си за актуализация на бюджета", заявяват от "Синьо единство".

„Буди недоумение фактът как така никой от правителството не можа да представи конкретна сметка за какво ще бъдат харчени тези пари”, подчертават още те.

 Според "сините" не съществува риск държавата, да търси "на пожар" заем от 400-500 милиона лева в началото на 2014 г., за каквато опасност предупреди финансовият министър Петър Чобанов при обсъждането на мотивите за актуализацията на бюджета. "Имайки предвид високата ликвидност във финансовата система на ниво банки и на ниво небанкови финансови институции (пенсионни и взаимни фондове, застрахователни компании и т.н.), и като добавим, че през август ще се освободи ресурс в размер на 800 милиона лева във връзка с падежа на емисията от февруари, то такъв риск изглежда неоснователен", обосновават се те.

 "Взимането на нов дълг в голям размер е вероятно да увеличи допълнително политическия риск пред България и да вдигне лихвите по кредитите, както за бизнеса, така и за домакинствата. Това ще усложни допълнително финансовото здраве на стопанските субекти, които и без друго срещат трудности”, предупреждават още от ПП „Синьо единство”. По думите им съществува сериозен риск България да не изпълни поетите ангажименти пред Европейската комисия относно Средносрочната бюджетна цел, от което да последват санкции."