С актуализацията ще се плащат дългове на ВМА

Очакват и средства за модернизация на навигационните системи на изтребителите

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че със средства от актуализирания бюджет ще бъдат разплатени част от задълженията на Военномедицинската академия.

Той коментира, че ВМА има 91 милиона лева задължения, като от тях 55 милиона са просрочени към доставчици на лекарства и консумативи. "Дори и половината от просрочените задължения да бъдат отпуснати, това е решение на сериозен проблем", категоричен бе Найденов.

Военният министър добави, че очаква и средства за минимална модернизация на навигационните системи на изтребителите. Така ще бъдат освободени честоти, за да бъде пусната в експлоатация високоскоростната отсечка Пловдив-Свиленград. За това обаче са необходими поне около 30 милиона, тоест за двете направления са очаквани над 60 милиона лева.

Министър Найденов определи като "критично" и състоянието на техниката в армията. "Въпреки това ръководството на министерството полага усилия чрез вътрешно преструктуриране и по-рационално изразходване на ограничените средства да се осигурят условия за изпълнение на задачите на въоръжените сили", заяви още той.