Губернаторите със сделки до 250 000

Най-доброто от печата

10-08-2013, 07:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Областните ще могат да продават скъпи имоти без разрешение на кабинета

Да се вдигне ембаргото върху сделките на областните управители със западнали държавни имоти и с тях да се пълни хазната. Това са предложили на среща с премиера Пламен Орешарски самите губернатори. "Направили сме писмено предложение до министър-председателя, като целта е държавата да може да се освобождава по-бързо от имоти с отпаднала необходимост", съобщи за "Стандарт" областният управител на Шумен Венцислав Венков. По думите му това би спестило и охраната на въпросните обекти, която в момента е тежест в бюджета. Освен това с времето изоставените сгради се рушали, а цената им падала. Той даде пример, че както в Шуменско, така и в цялата страна става дума за сгради и терени в централните части на градовете или в покрайнините, но в близост до пътни артерии. Запознати припомниха, че сегашното положение областните управи да могат да се разпореждат само с имоти с данъчна оценка до 10 000 лв. бе въведено от ГЕРБ. А над тази сума сделката минава през Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. По време на срещата в Министерски съвет областните управители са коментирали, че по времето на Тройната коалиция таванът за разрешените сделки е бил 500 000 лв. Сега предложенията са тази горна граница да стане 250 000 лв. 
Експерти уточниха, че данъчната оценка може да се коригира в Закона за държавната собственост. Пред премиера губернаторите са посочили и опцията администрациите по места да са длъжни да предоставят на Агенцията по приватизация и пълен комплект документи за въпросните имоти като скици, данъчна оценка, пазарна оценка, направена от лицензиран оценител, схеми и разпределения. По този начин бъдещите инвеститори ще могат в кратки срокове да имат информация за съответния терен или обект, предназначението му и позволените дейности в него. В полза на отпушването на пазара на изоставени държавни имоти е и предложението на губернаторите за тримесечен срок, в който процедурата за продажба на съответния имот да се задвижи.
За да се улеснят инвеститорите, от БСП са започнали работа и по разделянето на Закона за устройството на териториите на устройствена и инвестиционна част. С промените ще се фиксират сроковете, в които инвеститорите ще получават разрешителни, уточни шефът на парламентарната комисия по регионално развитие Димчо Михалевски. Той припомни, че т. нар. бърза писта за инвеститори е сред приоритетите на програмата на кабинета "Орешарски".