Стойчо опука 40 милиона на ЦСКА!

Нито един треньор в историята не е похарчил толкова много пари на един клуб

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов къде с основание, къде не, е бил обвиняван за хиляди неща, докато е водел армейците. Приносът му към историята на червените е безспорен и като футболист, и като наставник. Титли, купи, европейски успехи. Но особено като треньор цената на тези трофеи е повече от висока. Бате Стойчо е единственият треньор в родната история, който е струвал на клуба си 40 милиона!

Всички си спомнят случая с Лео Лима и Родриго Соуса. Двамата бяха спрягани за големи звезди, а приносът им към армейците клони към нулата. Още през сезон 2002/03 Стойчо постави условие, като поеме ЦСКА да му бъде осигурен огромен бюджет за селекция. Васил Божков се съгласи и в крайна сметка на Армията акостираха 12 футболисти в периода юни 2002 - октомври 2003. Простата сметка обаче показва, че всеки месец ръководството на армейците трябваше да се бърка с 400 000 лева за заплати. Сумата за трансфери пък, похарчена за играчите на Младенов, бе 11 милиона лева. Освен Лима и Соуса, феновете още помнят как едно бразилче, играещо като ляв защитник - Фабио Лима така и не се научи да хвърля тъчове. За него обаче отидоха 200 000 лева трансферна сума и 160 000 лева за заплати в петте месеца, в които носи червената фланелка. Така беше и с Маркос Чарас, с Фелипе Машадо, Сивард Спрокел, Райс М'Боли и много други. Въобще все измислени футболисти, но ЦСКА е загубил милиони заради тях.

Според изчисленията за четирите престоя на Екзекутора, шефовете на ЦСКА всеки месец заделят по 469 800 евро, или грубо по един милион лева. За трансфери пък червените са похарчили 7 562 000 евро, или 15 милиона лева за общо 49 футболисти. Като към тези суми прибавим и различните комисиони, които клубът е бил длъжен да плаща, плюс заплатата на треньора в различните периоди, излиза, че желанията на Младенов струват на Младенов 40 милиона лева. И за всичко това за две титли, отпадания тип Мура, а днес вече и място сред изпадащите. Твърде зловещи цифри предвид финансовото положение, в което се намира най-титулуваният български клуб в последните години. Ако ЦСКА имаше нормални ръководители, тимът никога нямаше да загуби толкова много пари. С изразходваните 40 милиона лева в различните периоди "Стойчо Младенов" можеха да се доведат далеч по-класни играчи от Чарас, Лима, Тенгариня, Нюаджи и т.н. Можеше да се направи отбор, който веднъж да влезе в Шампионската лига и да си реши всички проблеми. Вместо това в ерата “Младенов” не излиза от една друга Шампионска лига, тази на комисионите.