Румънски ТИР помел колите при инцидента край гара Яна

Данаил Папазов определи катастрофата като много тежка

Катастрофата, в района на гара Яна, е много тежка. Румънски ТИР е помел няколко автомобила. Това каза пред БНР Данаил Папазов - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той каза, че екипите на "Бърза помощ" са действали много бързо. Няколко минути след катастрофата са били извозени всички нуждаещи се.

"До момента, починалите са трима", каза още министърът.
Пътният възел ще бъде пуснат, в момента се прави организация. "Следствените органи се нуждаят от поне няколко часа, за да разследват случая, а и за да бъдат освободени автомобилите е необходима тежка техника, която трябва да влезе и да освободи платното. Опасно е в тези горещини и за това много внимателно се работи", допълни Данаил Папазов.

 

Министърът каза още, че се работи по разрешаването на проблема на българо-турската граница. По думите му, комюникето за транзитните акции е било разучено много добре от българска страна.

"Вижда се, че това не засяга нашите превозвачи, тъй като е записано в един от допълнителните параграфи, че се прилагат разпоредбите в многостранните и двустранни договори, какъвто България има с Турция от 1977 година", каза Папазов пред националното радио.

Транспортният министър заяви, че поне засега всички експерти - и от българска, и от турска страна твърдят, че това не засяга български камиони.

"За момента не виждам проблем с този документ. Неофициалната информация от турска страна е, че не ни засяга", допълни още той.
Данаил Папазов каза, че са се обърнали към турската страна с искане за официална среща, която да бъде до 1 септември – преди да влезе в действие този документ.