Кабинетът да подаде оставка заради инцидента, призова Борисов

При гара Яна загинаха двама души, а петима други бяха ранени

Изказвам съболезнованията си към близките на жертвите при катастрофата при пътен възел "Яна". Призовавам премиера Орешарски незабавно да се освободи от министърката на регионалното развитие Десислава Терзиева, а прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка, която забави откриването на готовия участък.

Това се посочва в позиция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод тежката катастрофа при пътен възел Яна, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В изявлението експремиерът посочва, че през последните дни на няколко пъти е настоявал управляващите да пуснат в движение готовата отсечка от автомагистрала "Хемус", за да бъде отпушена тапата, създаваща огромни задръствания в разгара на отпускарския сезон.
"Това не беше направено, в резултат на което се стигна до този тежък инцидент, който можеше да бъде избегнат. Само вчера, колоната от автомобили на входа и изхода на София надмина 8 километра. С часове в огромното задръстване бяха блокирани, в най-голямата жега, автомобили с хора, които се връщат от почивка, автобуси от и за морето, камиони. Това са граждани, които с данъците си са допринесли за изграждането на магистралата. Умишленото предизвикване на излишно напрежение и нерви у тях, очаквано доведоха до днешния фатален инцидент. Никой не е имал за цел да прави политически дивиденти от новата отсечка, а призовавахме към пускането на готовия път само и единствено за да бъде осигурено на хората сигурно и безопасно пътуване."

Построихме тази отсечка от автомагистрала "Хемус" и новите управляващи, ако искат, могат да й направят и три поредни откривания, само че преди това трябваше да отворят пътя, веднага щом беше готов, вместо днес да броим жертвите по трасето, се казва в позицията си Бойко Борисов. "Затова отново призовавам за оставката на госпожата строителен министър, както и на целия кабинет Орешарски. Хора, чиито егоизъм и самолюбие, са над обществения интерес и безопасността на гражданите, нямат място в управлението на България."