Слаба реколта от слънчоглед тази година

Парите

24-08-2013, 13:20

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Заради сушата 30% от засетите площи в Хасковско са изсъхнали

Лоша година с по-слаба реколта регистрират производителите на слънчоглед в България. Земеделци и търговци се оплакват, че изкупните цени на стоката са два пъти по-ниски от миналото лято.

Още с влизането на първите комбайни в блокове със слънчоглед, земеделците прогнозираха че добивът тази година е слаб. Заради сушата близо 30% от засетите площи само в Хасковско са изсъхнали.

Доста голяма част от посевите имаха недостиг на влага, получи се срив в залагане на един бъдещ добив, обясни Данка Воденичарова от Областната земеделска служба в Хасково. Слабата реколта ще бъде изкупена на безценица, тъй като на световните борси цената на слънчогледа се срина драстично.

В момента изкупната цена е около 500 лева, като 500 лева трудно се хващат вече. За сравнение, миналата година беше 950 лева, посочи производителят Тенчо Тенев пред bTV. Въпреки ниските изкупни цени, земеделците са принудени да продават, защото им трябват оборотни средства, с които да подготвят земята за следващата реколта.

У нас засетите със слънчоглед площи са повече от 7 милиона декара. Ако цената му остане на тези нива, прогнозите са тази година олиото да поевтинее поне с 30 процента, предава Профит.бг