Ицо: Неделев да се цели в голям клуб

Спорт

29-08-2013, 09:43

Автор:

Sportline

Всичко от Автора

"Парите и славата ще дойдат сами при него", убеден е Стоичков

"Тошко Неделев не трябва да бърза за парите, а да се цели в голям отбор - каза за "Труд" Христо Стоичков по повод трансферните саги с новия №8 в родния футбол. - Парите и славата ще дойдат после сами при него. Трябва да е търпелив и сега повече отвсякога да се концентрира само върху играта си. Дано да не го объркат за някое и друго евро повече."

Eдинственият българин, избран от ФИФА сред стоте най-велики футболисти на ХХ век, продължи темата: "България е съсед с Румъния и Сърбия, но техните играчи се продават в пъти повече. Още при социализма Йон Циряк показа на румънците как се правят трансфери на Запад, а после Джовани Бекали продължи делото му. И до днес те продават 4-5 пъти по-скъпо от нашите отбори."

"В България, като се появи талант, всеки бърза да захапе кокала - продължи Стоичков. - Няма правила, няма коректност. Крадат играчи, развеждат ги като пазарски чанти по Европа, а агенти се обаждат да се плюят един друг по клубове и медии. Така накрая всичко българско олеква. Няма кой да ги вземе насериозно. Затова и нашите играчи струват жълти стотинки спрямо тези от съседите ни.

Трябва клубовете ни да си променят тотално политиката за трансферите. Необходимо е да се търси път към големите западноевропейски отбори с цел да ги убедим да дават за обиграване младите си играчи у нас. Ако приемат, ще ги следят под лупа. Но не само тях - и нашите таланти също. Така се прави лоби и се печели доверие.

"Колкото до бомбастичните суми за трансфери, явно е дошло време да се поставят тавани на парите. В световната криза сегашните милиони за покупки и продажби във футбола са цинизъм. Може би е време за американския модел на Мейджър лигата, която налага лимити и ограничения на заплати и трансфери.", каза Камата.