7 телевизии вече излъчват цифрово

Това са - БНТ1, БНТ2, Би Ти Ви, Нова тв, Тв 7, "Нюз 7" и "България он ер"

Седем телевизии излъчват цифрово, но от 1 септември ще продължат и аналогово. Това са - БНТ1, БНТ2, Би Ти Ви, Нова тв, Тв 7, "Нюз 7" и "България он ер", съобщи в. "24 часа".
Този пакет от телевизии ще получават безплатно хората, когато цифровизацията у нас завърши. Засега обаче тя се отлага с два месеца и до 1 ноември 7-те програми ще се излъчват и по двата начина.

Министерството на транспорта промени срока, за да могат всички хора в страната, които имат право на безплатни декодери, да ги получат. В противен случай, ако аналоговото разпространение бъде спряно те няма да могат да гледат телевизия.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов вчета съобщи, че Съветът за електронни медии ще удължи правото на 7-те канала да излъчват аналогово, тъй като по закон те трябваше да минат само в дигитален вариант.

Съветът ще проверява масово кабеларките за пиратски програми, съобщи още Лозанов. Освен това до два месеца порноканалите ще имат специални кодове за достъп. 

Сдружението на кабелните оператори е взело решение т. нар. програми за възрастни да не се разпространяват свободно в тв ефира. От СЕМ приветстват идеята за ограничения на XXL предаванията, за да бъдат защитени децата.

"По този въпрос се заговори още миналата година. Тогава имахме оплаквания от пенсионери, че им отнемаме радостта от живота", добави доц. Лозанов. Според него най-вероятно операторите ще поискат от клиентите си допълнителна такса за гледане на сексканали.