Барак Обама ще удари Сирия и без Конгреса

Най-доброто от печата

02-09-2013, 05:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Великобритания и Франция заявиха твърдата си подкрепа за Обама след речта му

Барак Обама може да нареди военна операция срещу режима вСирия, дори ако не получи подкрепата на Конгреса на САЩ, коментира телевизия "Фокс нюз".

Американският президент обяви късно завчера решението си да предприеме военни действия срещу режима на сирийския президент Башар Асад и без одобрението на ООН, но иска да получи разрешение от Конгреса за военни действия. По-късно от администрацията официално представиха резолюция на депутатите.

Обама на практика отложи непосредствения военен удар срещу Сирия, чакайки решението на Конгреса, коментира Ройтерс. Независимо от факта, че президентът говори за необходимостта от одобрението на конгресмените, той си запазва правото да предприеме военна операция дори в случай на отрицателен резултат от гласуването на резолюцията, заяви обаче високопоставен източник в Държавния департамент. Обама сам даде да се разбере при обявяването на решението си, че има право да започне военни действия без одобрението на Конгреса, но подкрепата на парламентаристите "ще направи страната по-силна."

Решението на Барак Обама да иска съгласието на Когреса е лично негово и изненадало много от най-близките му съветници, разкрива в. "Вашингтон пост". Много от тях смятали, че президентът скоро ще нареди военен удар срещу Сирия дори и без подкрепата на най-близкия съюзник Великобритания.

В 7 часа вечерта в петък в Белия дом били привикани най-близките съветници на Обама, сред които съветничката по националната сигурност Сюзън Райс и военният министър Чък Хейгъл.

Барак Обама им съобщил решението си да поиска подкрепата за удара на крайно разединения Конгрес, което много от тях не очаквали да чуят. След 2 часа на обсъждане съветниците не успели да убедят президента да се откаже от решението си, съобщава "Вашингтон пост".

Камарата на представителите и Сенатът ще гласуват резолюцията за Сирия в седмицата след 9 септември, тъй като преди това са във ваканция, стана ясно вчера. Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд вече заяви, че подкрепя решението на президента Барак Обама за военна операция в Сирия.

Вчера американският държавен секретар Джон Кери направи ново изявление, като обяви, че САЩ имат доказателства, че при атаката в Дамаск миналия месец е използван газ зарин, предаде Би Би Си. Проби от косите и кръвта, взети от жертвите, са дали положителен резултат за наличието на зарин, обяви Кери.

Американските власти предприеха мерки за затягане на вътрешната сигурност преди вероятен военен удар срещу Сирия, отбелязва Си Ен Ен.

Сирия е способна да се противопостави на всяка външна агресия, обяви вчера президентът Башар Асад след речта на Обама. Американският президент бил "видимо колеблив, разочарован и объркан" по време на изказването, заяви пък заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мукдад.

Великобритания и Франция заявиха твърдата си подкрепа за Обама след речта му. В профила си в туитър британският премиер Дейвид Камерън подкрепи и одобри позицията на президента на САЩ. Франция обаче съобщи, че не може да действа сама срещу Сирия, след като САЩ решиха да изчакат. Вътрешният министър Манюел Валс каза, че Париж ще изчака решението на Конгреса на САЩ, което ще стане ясно най-малко след седмица.

Турският премиер Реджеп Ердоган Реджеп пък посочи, че формата на очакваната международна военна операция срещу Сирия може да бъде една "Коалиция на желаещите", предаде Си Ен Ен Тюрк. Ердоган поднови силните си критики към Съвета за сигурност на ООН заради липсата на решение по повод сирийската криза.