44 хитринки срещу излишните килограми

Животът

06-09-2013, 06:00

Снимка:

Thinkstock/ Guliver

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лененото семе - храна на бъдещето

Съчетайте психологията с познанията си по здравословно хранене

Въпреки че има различни причини, водещи до наднорменото тегло, има няколко сигурни трикове, които да ви спестят излишните килограми, пише kulinar.bg.

1. Ако някога сте си задавали въпроса защоджънк фууд веригите винаги са оцветени в ярки цветове, като червено, жълто и оранжево, ще откриете отговора в психологията на цветовете. Човешките очи са естествено привлечени от сигналния червен цвят, а когато закусвалнята е в тези нюанси, апетитът нараства. Много научни проучвания пък предполагат, че ако се храним от синя чиния, ще поемаме много по-малко количество храна.

2. Според проучване от 2008 година, публикувано в Международния журнал за пълнотата (International Journal of Obesity),замяната на сутрешната тестена закуска със сварено яйце ще ви помогне да се отървете с 65% от излишните килограми.

3. Когато се храните, използвайте по-голяма вилица. Според учените, с голяма вилица човек се храни по-бавно и с по-малки хапки.

4. Избирайте по-малки чинии.

5. Изключете телевизора по време на хранене! Изследванията сочат, че човек изяжда поне 40% повече храна (най-вече джънк), гледайки телевизия.

6. Насочете мислите към бъдещето си, не към миналото. Ако сте позитивно настроени за собственото си бъдеще, много по-вероятно е да започнете да се храните по-здравословно. Това сочи изследване, чиито резултати са публикувани в Journal of Consumer Research.

7. Избягвайте майонезата!

8. Консумирайте кафе с по-малко, или без, захар.

9. Вместо да ограничавате диетата си, обогатете я с повече плодове и зеленчуци. Колкото "по-зелена" е порцията, толкова по-добре за тялото.

10. Намалете до минимум консумирането на преработени храни! Вместо да губите излишни минути, лутайки се между рафтовете на огромния супермаркет, запознайте се с нови здравословни, алтернативни рецепти. Правейки това, ще опознаете кухнята на другите народи, ще разширите хоризонта си и ще бъдете във форма.

11. Спортувайте!

12. Помнете, че за правилния начин на хранене или за хранителния режим, на който се подлагате в момента, почивен ден не съществува!

13. Избягвайте стреса. Знаем колко лесно е да се каже, но колко трудно е да изпълни. Затова ви съветваме да откриете своя собствен отдушник на стрес – билков чай, ароматерапия или пък ново хоби?

14. Закусвайте обилно, обядвайте стабилно, но без да прекалявате с калориите, вечеряйте леко.

15. Вслушвайте се внимателно в апетита си. Тялото ви отлично знае от какво има нужда.

16. Хапвайте повече ядки и зърнени/бобови култури.

17. Вместо да мислите за количеството на храната, мислете за нейното качество. И съзнателно се наслаждавайте на всяка хапка.

18. Хранете се в означените за това места, независимо дали сте вкъщи или в офиса.

19. Когато сервирате храна за себе си и за своето семейство, винаги оставяйте съдовете, в които тя е приготвена, в кухнята. Доказано е, че с този малък трик е много по-вероятно да избегнете преяждането.

20. По възможност, разхождайте се след (обилно) хранене. Според проучване на японски учени от 2011 година, разходката непосредствено след хапване е много по-ефективна, отколкото тази, извършена 1 час по-късно.

21. Хапвайте повече орехи!

22. Започнете обяда или вечерята със супа или салата.

23. Следете движението на теглото си, водете си записки.

24. Избягвайте захарта и сладкото, ако се стремите към вталяване.

25. Дъвчете всяка хапка по 40 пъти, не по 15. Доказано е, че така изядете поне 12% по-малко храна.

26. Повишете приема на фибри.

27. Разсъждавайте върху това, защо точно искате да отслабнете. (О)познаването на собствената ви психика ще ви помогне неимоверно.

28. Радвайте се на слънцето възможно най-често! Ако работите на компютър, възползвайте се от почивките, които ви принадлежат по закон.

29. Ако пазарувате в голям супермаркет, прекарвайте възможно най-много време в зоната за плодове и зеленчуци.

30. Киселото може и да не е любимият ви вкус, но именно той е сред най-полезните за човека - лимони, оцет.

31. Засищайте не само стомаха, но и мозъка си. Например с невероятното авокадо.

32. Заменете консервираните плодове и сокове с истински.

33. Ако не сте огромни фенове на зеленчуците, има хитри начини да ги включвате незабележимо в менюто си. Например чрез пюриране.

34. Ако добавяте щипка сол към десерта си, ще направите вкуса му по-интезивен и така няма да ви се налага да го изяждате целия!

35. Пийте вода преди хранене.

36. Планирайте предварително дневното си меню.

37. Забравете за чипса завинаги!

38. Приключете с храненето, когато усещате, че сте напълно заситени. Дори и в чинията ви да са останали няколко финални хапки.

39. Не на безалкохолните!

40. Ако все пак ви е много трудно да устоите на пуканките в киносалона, винаги купувайте кутията с най-малкия размер.

41. Избирайте здравословни храни в 80% от случаите на колебания. Ако пък успеете на 100%, значи сте истински герои!

42. Следете здравето на сърцето си.

43. Мийте не само зъбите, а и езика си. Доказано е, че така намалявате "жаждата" за солени лакомства.

44. Движете се, дори когато сте неподвижни. Според психолози от университета Монтгомъри в Аляска, потропването с пръсти по бюрото или пък с краката под него, помага при изгарянето на калории. Дано колегите ви са със здрави нерви!