След трагичният инцидент с момчето от Добрич, Енерго-Про призовава за бдителност

Мисия Добрич

11-09-2013, 11:46

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

От Енерго-Про изказват своите съболезнования на родителите и близките на загиналото момче

Трагичен инцидент с електричество причини смъртта на 19 годишно момче на 8 септември 2013 год. в  Добрич, припомнят с писмо до медиите от Енерго-Про. Докато е извършвало ремонт на покривна конструкция в дома си в непосредствена близост до електрическата инсталация по фасадата на къщата на около 4 метра височина, момчето е попаднало под напрежение и е загинало. В процеса на работа момчето е полагало изолационни материали и циментова замазка на плосък покрив, буквално на 60 см под проводниците на сградната инсталация, като за съжаление, поради топлото време, е било босо и необлечено върху метална арматурна мрежа и замазка от мокри строителни материали.

След трагичният случай  Енерго-Про призовава към максимална бдителност и предпазливост при приближаване до електрически съоръжения, които се намират под напрежение.

 Често машините и инструментите, които се използват при строителни или земеделски дейности, са с метални конструкции и нарушаването на габарита им спрямо елементи на електроразпределителната мрежа би довело до преминаване на електрическия ток и би засегнало работещият със съответния уред.

В случай че се налага извършването на строителни или ремонтни дейности в близост до електрически съоръжения и нямаме съответната компетенция и квалификация задължително следва да поискаме обезопасяване от екипите на Енерго–Про.

Необходимо е да използваме специални ръкавици, както и да не извършваме дейността си боси, т.е. да работим с обувки, които най-удачно е да са с гумена подметка, която ще осигури изолиране на краката ни от евентуално протичане на електричество.

Друга ситуация, в която е възможно да попаднем в нашето ежедневие, е възникването на пожар по електрически съоръжения, които са под напрежение.

Изключително важно е да запомним, че използването на вода или пяна върху електрически уредби под напрежение е строго забранено, тъй като може да предизвика взрив или да засегне лицата, които гасят пожара.

 

От Енерго-Про изказват своите дълбоки съболезнования на родителите и близките на загиналото момче от Добрич.