45 килограмовият Йордан Атанасов изтласка 90 кг на европейското в Литва

Спорт

11-09-2013, 16:41

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Кметът Николова днес го поздрави и му връчи кристална сфера с герба на Добрич

14-годишвият европейският шампион по вдигане на тежести за кадети Йордан Атанасов получи днес от кмета на Добрич Детелина Николова кристална сфера с герба на Общината.

Малкият тежкоатлет получи поздравления за постигнатия успех миналата седмица на Европейското първенство, провело се в Литва.

На европейското Данчо Атанасов спечели три златни медала в кат. до 45 кг, след като записа общ резултат от 165 кг /75 в изхвърлянето и 90 в изтласкването/. Изпреварил е основния си опонент с 8 кг.  

На срещата в общината присъстваха треньорът на състезателя Жанета Георгиева, родителите му и президентът на Спортен клуб по вдигане на тежести „Добрич” Веселин Божков.

Ти доказа, че няма трудни и тежки спортове, а има амбиция, усилия, постоянство и след това медали, заяви на срещата кметът на Добрич Детелина Николова, която пожела на Йордан още много успехи занапред и да осъществи мечтата си да спечели отличие от Олимпиада.

Данчо сподели пред журналистите, че тренировките са били много трудни, но е бил много щастлив, когато е чул българския химн.

 

Треньорът му Жанета Георгиева сподели, че след като е станал републикански шампион през юни, той е получил повиквателна за лагер с националния тим, който е продължил два месеца. Натоварването е било толкова голямо, че повече от половината от състезателите са се отказали.

Президентът на клуба Веселин Божков заяви че най-силната черта на младия щангист е неговия хъс. На европейското Данчо е бил  придружавано от Божидар Божилов, защото от добричкия тим са имали съмнения в това, че треньор на националния отбор е бащата на основния конкурент на нашето момче.

Родителите на Йордан, споделиха, че в началото не са искали той да се занимава с вдигане на тежести заради натоварването, но след като той е продължил да тренира тайно от тях след забраната им, те са решили да го подкрепят.

Веселин Божков обяви, че УС на СКВТ „Добрич” е взел решение в края на годината на Йордан Атанасов да бъде връчена и парична награда. Благодарение на спечелената титла, от началото на 2014 година Данчо ще може да получава месечна стипендия в размер на 250 лева от Министерството на спорта. Тази учебна година Йордан ще бъде в девети клас на ОУ „Йордан Йовков”.