Синът на бай Мето: Искам доживотна за убиеца на баща ми!

Таксиметровият шофьор бе пребит зверски, заподозреният остава зад решетките

Пловдивският окръжен съд остави в ареста 33-годишния Александър Скръчков – най-вероятният извършител на жестокото убийство на таксиметровия шофьор Методи Гачев.

За това престъпление законът предвижда от 15 години зад решетките до доживотен затвор без замяна. Скръчков е бил разпознат от двама очевидци на побоя - момиче, което се е возило в таксито на жертвата, и жител от блока, под който станал побоя. Пред съда заподозреният не даде обяснения. На въпрос каква мярка иска, той само отвърна на съдията: Оставям на вас да решите.

Прокурор Димитър Мудиев обаче бе категоричен, че нападателят трябва да остане зад решетките. В залата стана ясно, че заподозреният вече има две присъди. Едната е за обсебване, другата е условна за нанасяне на средна телесна повреда на служебно лице. Освен това във Върховна касационна прократура срещу него има заведено дело за разпространение на наркотици.

Обвинителят изтъкна, че престъплението е извършено с особена жестокост и по незначителен повод - просто пияната компания на убиеца стояла на пътя на таксито и бай Мето им бипнал, за да се преместят. Това обаче вбесява Скръчков, който почва да удря по колата и чупи единия фар. Когато Методи излиза, той е зверски пребит с юмруци в главата. Шофьорът пада безпомощен, но нападателят продължава с ритници - отново в главата. Дори приятелят му не успява да го озапти. Хора от улицата обаче се намесват, което подплашва бияча. След инцидента той се крие 4 месеца до 25 септември, когато е арестуван.

Явно е, че обвиняемият може да се укрие. Освен това все още се събират доказателства. Предстои на Скръчков да бъде направена ДНК експертиза, за да се установи дали следите от кръв на местопрестъплението съвпадат с неговата. Затова искаме най-тежката мярка, изтъкна прокурор Мудиев.

Защитникът - адвокат Симеон Иванов на свой ред изтъкна, че клиентът му е изразил съжаление за постъпката си. Той обаче не се е укривал, а през цялото време е бил в Пловдив и нямало опасност да се укрие. Това обаче не умилостиви съда.

След края на заседанието синът на бай Мето – Велизар заяви, че иска доживотен затвор за убиеца на баща му. Той посочи, че не се е съмнявал, че нападателят ще бъде издирен и дори ареста на Скръчков станал по-рано от очакваното. Велизар допълни, че никой не е обявил претенции за наградата от 3000 лева, за залавянето на извършителя.

Друга близка на Методи - Радостина Русинова пък нарече обвиняемият "боклук". Жената заяви, че сестрите, които се грижели за таксиметровия шофори преди той да почине на 17 юни били в шок. За 30 годините те не бяха виждали подобно нещо. Човекът беше обезобразен и претърпя 4 операции - реконструкция на лицето, главата и очите, изтъкна Русинова.