Потрошен мъж се жалва: Болница му отказала спешна помощ

Животът

30-09-2013, 16:09

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Абсолютно невъзможно е, контрираха от Университетска болница

Мъж, пострадал при катастрофа, бе изхвърлен от Университетската болница в Пловдив, без да му бъде оказана спешна медицинска помощ. Това твърди самият потърпевш, който е с множество наранявания вследствие на пътния инцидент. Мъжът е сезирал прокуратурата и ще заведе дело срещу болницата, съобщава Нова телевизия.

32-годишният Марин Колев бил докаран преди седмица с линейка по спешност в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Пострадал при катастрофа в град Раковски. Возел се на мотор, който челно се блъснал в кола. При удара чупи десния си крак и дясната си ръка, а по тялото получава множество охлузвания. По думите му лекарите в болницата отказали да го приемат по спешност.

Мисля, че бях спешен, но според тях имаше един израз, който са споменали дори и пред адвокатката: "Щом е жив, значи не е спешен!". Медицинската помощ беше дотолкова, доколкото да ми промият раните, шинираха ръката ми без да я наместят. Сложиха ми шина на крака, уж да го обездвижат и това беше, казва потърпевшият.

Мъжът твърди, че лекарите са го изхвърлили от Спешното отделение без да оперират и гипсират ръката и крака му, след като разбрали, че не е здравноосигурен.

Понеже аз нямам платени осигуровки три години назад, ми казаха да се обадя на някой - да дойде да ме вземе. Не могат да ме приемат. И тогава си ме изхвърлиха от болницата, допълва пострадалият Марин.

Повече от два часа Марин лежал на носилка пред входа на болницата, покрит с одеяло, защото било студено. Свидетел на случилото се станала адвокатката му, която поискала обяснение от дежурния ортопед.

Същият ми заяви, че лицето Марин Колев не е пострадало достатъчно, за да бъде определен случаят му като спешен. Аз го попитах по какъв начин определя дали неговият случай е спешен, или не. Лекарят ми отговори, че на лицето не са платени здравните осигуровки. В качеството си на адвокат му разясних, че няма право същото лице да бъде изхвърлено пред болницата на тротоара и тъй като е неделя, той няма как да заплати здравните си осигуровки. Лекарят ми отговори, че това е битов проблем, който него не го касае, казва адвокат Надя Делева.

От болницата категорично отрекоха пациентът да е изхвърлян от здравното заведение. Лекарите обясниха, че са му оказали необходимата спешна помощ, без да извършат операцията. По думите им тя не била спешна, а планова и постъпването в болницата ставало само срещу платени здравни осигуровки.

В университетската болница "Свети Георги" да се откаже спешна помощ е абсолютно невъзможно. Никой от нашите лекари няма да откаже спешна помощ. Тук не бива да смесваме две различни неща. Установяването на това дали има медицински показания за спешност, или не и установяване на необходимия обем медицински манипулации и операции, които трябва да се направят. Предлага се на пациента да избере - или да се осигури, ако е неосигурен и да мине по системата на здравно осигуряване, или да заплати за оказаното му лечение, поясни изпълнителният директор на болницата проф. Карен Джамбазов.

Два дни след инцидента Марин платил дължимите осигуровки и сега очаква да бъде опериран в същата болница. От Здравната каса напомниха, че по закон при спешни случаи лекарите нямат право да отказват медицинска помощ заради невнесени осигуровки.

32-годишният мъж обмисля да съди болницата. По случая проверка започват прокуратурата и Здравната каса.