В Босилеградско останаха без българска телевизия

Българите от Западните покрайнини останаха без български телевизионен сигнал след старта на цифровизацията

От първи октомври в селата на Босилеградска община не приемат нито един български канал, предаде БНТ. Местните, повечето от които са с българско гражданство, недоволстват, че във времето на високите технологии са лишени от правото си да гледат българска телевизия, въпреки че границата преминава на 3-4 км по въздух от тях.
Радко Стоянчов и съпругата му Анета от босилеградското село Белут разказват, че за много от местните хора телевизията е не само получаване на информация, но и общуване със света. Двамата не могат да приемат сигнал чрез сателит от местната кабелна телевизия, защото от дома им няма сигнал. Стоянчов и съпругата му, както и много от жителите на Западните
покрайнини си купили декодер, още щом се заговорило за цифровизацията. Въпреки това екранът на телевизорът им вкъщи остава черен.
"Аз от 1999 година само гледам българска телевизия. Още от Нова година казаха по телевизията, че България минава на цифрова телевизия и аз си взех декодер, май месец, монтирахме го тука, сложихме декодера. Имаше осем програми, идеални програми, 100% чистота на картината, обаче през август изчезна картината, изчезна и аналоговият сигнал от първи октомври. Сега сме фактически в едно телевизионно затъмнение", разказва Радко Стоянчов.
Причината за липсата на българска телевизия е фактът, че сигналът е пуснат само в държавните граници на България, казаха от Културно-информационния център на българите в Босилеград, които изискали информация от компетентните органи. Обяснено им е било и че проблемът можел да се реши с повдигането на антените на ретланслаторите с няколко метра.
"Смятам, че това нещо е смешно да бъде проблем днес, когато цялата земя е опасана с информация и във всеки един да можеш да видиш всичко, да чуеш и да знаеш. Това е като да ми вземеш насила книгата, която обичам, като да шамаросаш приятелите ми и да им забраниш да дойдат вкъщи", допълни Анита Иванова – Стоянчова.
От Културно-информационния център в Босилеград са изпратили писма до посланика на България в Белград, до генералния консул на България в Ниш, и до председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, в което настояват за съдействие цифровия сигнал на българската телевизия да се разпространява и на територията на Босилеградска община и там, където живеят българи.