Остров Света Анастасия достъпен и за хора с увреждания

Мисия Бургас

10-10-2013, 09:36

Снимка:

община Бургас

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Виж напълно реставрирания остров Света Анастасия (СНИМКИ)

Природните феномени като „Гъбата”, „Вкаменелият пиратски кораб” и „ Дракона” ще са със специално осветление. Има монтирани прожектори

Стремежът е освен да достигнем максимално благоустрояване на острова, но и да направим о-в Света Анастасия достъпен и за хората с увреждания, така че да няма затрудненя при посещенеито им. Това каза зам.-кметът по екология и евроинтеграция в община Бургас Атанаска Николова, пред радио "Фокус".

СНИМКИ ВИЖ ТУК 

"Така сме предвидили и новият кораб, за който в момента тече процедурата за избор на доставчик. Той ще бъде със съответните рамки, които да улесняват достъпа на хората с увреждания", каза експертът. Възстановени са изцяло алеите, настилките са с автентични каменни блокове.

"Стремежът ни беше изцяло реконструкцията и реставрацията да се основава максимум на естествените материали. Това,к оето е ново, е обезопасителният парапет. Стремежът при изграждането бе да бъде естествен и да се вписва в средата", добави още Николова. Монтирани са пейки за отдих, като са оставени уширения за по-добър допстъп за хора в инвалидни колички.

Островът и сградите на него са паметници на културата от национално значение. Оснопвните атракции ще бъдат голяма манастиркса сграда, кяото ще бъде адпатирана в музей. На втория етаж ще бъде изложена музейна експозиция, кяото ще бъде с модерен характер. Тя ще представя различните периоди в историята на острова. Той е бил манастир в древността, на няколко пъти е бил затвор, има свързани много разказаи и легенди за пиратски набези.

Творци от трегиона са идвали на острова и са се вдъхновявали да творят като Христо Фотев, Георги Баев. Друга атракция е църквата, която е адаптирана от 14 век. Тя е напълно реставрирана. Експонирани са оригинални стенописи, които са били запазени във времето. Ще има манастирски ресторант с името „Сто години назад”.Ще се предлагат ястия по стари манастирски рецепти. Има и малката къща за гости, където туристите ще могат на нощуват на острова. Капацитет на къщата е около 10 души.

Природните феномени като „Гъбата”, „Вкаменелият пиратски кораб” и „ Дракона” ще са със специално осветление. Има монтирани прожектори. Целта е вечер да бъдат осветени и да бъдат възприети в една по-мистична обстановка. Това каза главният архитект на община Бургас Веселина Илиева. Ремонтът се извършва по проект „Културно-историческото наследство на остров „Св.Анастасия“ и град Бургас - атрактивна и конкурентноспособна туристическа дестинация“.

Сградите на острова, които са предоставени на общината за реализация на проектното предложение, са голяма и малка манастирска сграда, църква, ресторант и старата сграда на трафопоста, която към момента е почти изцяло нова. Тази сграда е лекарната, в която ще се предлагат отвари и продукти от билки, соли и други биопродукти. На покрива на лекарната има засадена скална роза. Посетителите ще могат да пият чай от рядка билка, която вирее само на острова. По думите на арх.

Илиева Мостикът и о-в Света Анастасия са в едно общо проектопредложение. Проектът включва реализация на всички елементи едновременно. „Те са с отделни решения за строеж, отделни обекти са по смисъла на Закона за устройство на територията. Ще бъдат въведени в експлоатация отделно, но ще се използват комплексно”, поясни експертът. Кухнята на ресторанта дава възможност да се приготвя храна за максимум 100 души.

В самия ресторант има 38 места за сядане, но терасите навън позволяват допълнително места. Туристическите маршрути до острова ще бъдат изключително през летния сезон. В проектното предложение има предварителни проучвания за разписанието на кораба, който ще извозва посетителите. Следващата стъпка на общинската администрация ще бъде разпределянето на графика и връзката му със заявките от туроператорите за достъпа му на групи.

Пространството на острова е в размер на 7 929 кв. метра, „което е сравнително малка площ, като една част от нея не може да бъде използвана. Една нормална туристическа група от порядъка на 60 души спокойно може да бъде приета и обслужена”, каза още арх. Илиева.