Борислав Сарафов: "Немарлив чиновник" е виновен за Костинброд

МВР задържа, не прокуратурата

Скандалът с бюлетините в печатницата в Костинброд е дело на „немарлив чиновник, който не си е свършил работата”. Това заяви зам.-главния прокурор Борислав Сарафов пред bTV.

В понеделник Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на бившия главен секретар на Министерски съвет (МС) Росен Желязков за откритите 460 000 бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд ден преди парламентарните избори тази година. Желязков е обвинен престъпление по чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК – престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и му е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според Борислав Сарафов това е единственото престъпление на чиновника, на базата на което може да му бъде търсена отговорност в съда. В работата му обаче имало редица други пропуски, които щели да бъдат включени в доклад на наблюдаващия прокурор. Зам.-главният прокурор обясни, че засега не се предвижда други лица да бъдат привлечени като обвиняеми по случая.

"Крайната оценка за нашата работа ще я даде съдът. Надявам се прокуратурата да е на прав път", каза Сарафов.

Пред bTV Сарафов коментира и осъдителната присъда за България заради операция „Медузите” през 2010 година, при която беше задържан депутатът от БСП Борислав Гуцанов, тогава председател на Варненския общински съвет. Вчера Гуцанов спечели дело в Европейския съд по правата на човека и държавата ще трябва да му плати 40 000 евро.

"Ако внимателно се прочете обвинението, ще се види, че там се посочва унижение при задържането – прокуратурата не задържа, задържа МВР”, заяви Сарафов по този повод. По-рано вчера от ГЕРБ обявиха, че операцията не е ръководена от МВР, което тогава се управляваше от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, а от обвинението.