Второ розово фламинго радва посетителите на Атанасовското езеро

Мисия Бургас

20-10-2013, 11:22

Снимка:

Ивайло Зафиров

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Розово фламинго долетя в Бургас

Розово фламинго в Бургас

Наблюдаваната в началото на октомври птица тези дни си е намерила компания и не скита самотна в плитката лагуна

Розовите фламинги в Атанасовско езеро вече са две. Наблюдаваната в началото на октомври птица тези дни си е намерила компания и не скита самотна в плитката лагуна.

Двата екземпляра от екзотичния вид са видени по време на мониторинга на състоянието на соленото езеро, извършван от специалисти на Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС.

Те дори са успели да заснемат фламингата въпреки мъглата, която се стелеше рано сутрин през изминалата седмица.

Появяването на птици от този вид в България е доста интересно и необичайно. Много рядко, основно млади скитащи птици, преминават през страната ни и най-често се наблюдават в района на Бургас.

Водите на Атанасовско и Поморийско езеро са пълни с подходящи ракообразни, които изхранват тези неопитни младежи. Те се хранят основно с  солничното раче – артемията, което придава розовия цвят на перата им. При добра диета от артемии розовите фламинги имат наситен и ярък розов цвят, а птици отглеждани на затворено и хранещи се с неестествена храна са бежови до бели на цвят.

Двете птици вероятно са дошли от Гърция или Турция, които са най-близките държави с гнездяща и зимуваща популация на розово фламинго. Там в по-топли и незамръзващи езера през зимата се наблюдават струпвания от хиляди птици. В езерото Керкини, Гърция тази гледка е известна туристическа атракция.

Остава отворен въпросът ще останат ли двете розови фламинги да зимуват в Бургас или ще избягат на юг от студената българска зима? Отговорът може би ще получим при следващия мониторинг на езерата.