Главният прокурор поиска имунитета на Сергей Станишев

Причината за искането на главния прокурор Сотир Цацаров е повдигнато срещу лидера на БСП обвинение, че в периода 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна

Главният прокурор на Република България внесе в 42-то Народното събрание за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Досъдебното производство срещу Сергей Станишев е образувано на 27 май 2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г., в гр. София, е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление - престъпление по чл. 358 ал.1 вр.чл.26 ал.1 НК. От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите и вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС.
Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на Станишев.
Сергей Станишев е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет. Поради това, досъдебното производство към момента е спряно на основание чл. 25 т.3 от НПК. Съгласно чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България в тези случаи Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.