Управляващите дават заден ход за банките

Най-доброто от печата

01-11-2013, 06:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Фокусът на мерките за спасяване на длъжниците вече се измества към най-лошите лихвари - фирмите за бързи кредити

Управляващите, които вече пети месец обещават драматични промени на банковия пазар, вчера изсипаха нова серия намерения. Вицепремиерът Даниела Бобева обяви план за справяне с най-лошите лихвари - фирмите за бързи заеми, а депутатът Румен Гечев обясни, че всички банки у нас ще бъдат задължени да образуват лихвите по заемите си по еднакъв начин. Гечев, който е известен като ляв икономист и е водещ автор на готвените промени за дисциплиниране на банките, вчера призна, че някои първоначално лансирани идеи няма да бъдат приложени. Една от тях беше да се забрани банките да гонят неплатежоспособни клиенти от жилищата им. 

"За съжаление, в България не е възможно да се въведе испанският модел, при който безработни в невъзможност да плащат кредитите си остават в жилището, дори то да е вече собственост на банката", обясни проф. Гечев по Нова тв. 

"Не е възможен и датският модел - общината да поема грижите за хората, които са останали на улицата. Тук не разполагаме с такива бюджетни средства", призна депутатът. Според него единствената защита, която може да се осигури на хората, заплашени да загубят единственото си жилище, е имотите им да се оценяват по пазарни условия и цени. Гечев изтъкна, че сега тези имоти се продавали от съдебни изпълнители на цени, много под пазарните. От думите му стана ясно, че управляващите бият отбой и по темата за пълно премахване на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредити. "Постигнахме съгласие с Асоциацията на търговските банки и БНБ. Решението е предсрочното погасяване да бъде с такса близо до нулата", каза той. 

"Държавата не увеличава или намалява лихвите. Ние сме в пазарна икономика и те се формират при пазарни условия. Искаме да направим формирането на лихвата по-пазарно - каза депутатът. - Сега всяка търговска банка решава по свое усмотрение каква величина на лихвения процент да постави. Не само че се прекалява с това, но такъв подход в Европа няма. Затова искаме лихвата да бъде формирана по европейски механизъм" - добави Гечев. Според него това трябва да доведе до намаляване на лихвите, защото приближаването на формирането на лихвите до пазарни условия означава повече конкуренция. Идеята на БСП и ДПС е лихвата да зависи от водещи европейски индекси - като либор и юрибор например. Банкери и финансисти обаче смятат, че това "привързване" за България е неподходящо, а и прилагането му в момента може да доведе до вдигане на лихвите по кредитите. Според Гечев банките не са извършили нарушение, но защитават интересите си и се случвало да сложат такъв процент на лихвите, какъвто им е нужен, за да се издържат. "С новия модел всички банки ще формират лихвата си по един и същ модел, но това не значи, че тя ще е еднаква навсякъде", заяви депутатът от БСП.

Терорът на монополите е по-голям от този на банките, но задлъжнялостта на хората към банките и небанковите институции е сериозен проблем и правителството вече предприема мерки за решаването му, обяви пък вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по ТВ7. Тя цитира проучвания, според които особено уязвими са около 10% от домакинствата, които са с много ниски доходи, имат най-малко един безработен и поне шест месеца неплащани вноски по кредити. "Именно те са целевата група на правителството по отношение на задлъжнялостта", посочи вицепремиерът. 

От обясненията й вчера обаче стана ясно, че законовите промени ще се изместят от банките към небанковите предприятия, които отпускат бързи кредити до 400 лева. Тези фирми са в нерегулирания сектор и някои от тях отпускат заеми срещу трицифрени лихви. "Правени са проверки и са издавани предписания срещу този тип лихвари, но смятам, че трябва радикална промяна в начина на контрол", коментира вицепремиерката. Мнението й е, че с небанковите институции трябва да се занимава не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за финансов надзор. Това означава, че всяка фирма, която иска да се занимава с такава дейност, трябва да кандидатства за лиценз пред КФН, като доказва, че разполага със солиден собствен капитал.

В момента тече проверка на прокуратурата как БНБ и Комисията за защита на потребителите контролират дейността на небанковите институции, които отпускат бързи кредити. БНБ вече обяви, че няма отношение към проблема. 

Бобева припомни, че миналата седмица правителството прие проект, с който предвижда малките заеми - до 400 лева, да влязат в обхвата на Закона за защита на потребителите. Така при подписването на договора фирмата ще трябва да посочва колко ще излезе на клиента изплащането на заема с лихвата и с всички такси - т.нар. годишен процент на разходите. 

Ще започнем и кампания за финансово образоване на гражданите, съобщи още Даниела Бобева. С Министерството на социалната политика се готвели мерки за свръхзадлъжнелите семейства - например създаването на специални звена, които да им представят съвети.

Вицепремиерката съобщи, че се подготвя усилено създаването на извънсъдебен орган, който да разрешава спорове между кредитори и кредитополучатели в по-бързи срокове. Тя очаква още идната година този орган да заработи и посочи, че във Великобритания по този начин се решават 40% от случаите.