Ще взриви ли Куршум джамия етническия мир в Карлово?

Животът

04-11-2013, 13:49

Снимка:

интернет

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Решението за връщане на мюсюлманския храм отива в Апелативен съд

Проблемът със собствеността на Куршум джамия придобива все по-сериозни измерения.

Пловдивският Окръжен съд върна мюсюлманския храм и 2365 квардратни метра площи около него на Главното мюфтийство. Днес кметът на Карлово Емил Кабаиванов внесе жалба в Апелативен съд.

По всяка вероятност битката ще се пренесе и на следващата инстанция, коментира кметът. Ще се борим до край. Юристи са на мнение, че законът и справедливостта са на страната на карловци, категоричен бе той.

В момента тече подписка, събрани са близо 5000 гласа в подкрепа на битката на общината.

Включили са се хора от цяла България, подписаха се дори мюсюлмани, посочи Кабаиванов.

Тя ще бъде приложена към защитата, след което ще бъде внесена в президентството, Народното събрание и Министерски съвет.

Проблемът не касае просто възстановяването на имот. Има реалност от взривяване на етническия мир в града, хората са много емоционално настроени. Никой не си е и помислял, че някой ще поиска тази част от културно-историческия център и то за религиозни цели. Още повече, че в града има действащ храм за мюсюлманите. Ако това се допусне, последиците са непредвидими. Но знам настроенията и не изключвам протести.

Целта на тези дела е да се получи прецедент, за да тръгне лавина от връщания на имоти, коментира още той.

Това е най-старата религиозно-историческа сграда в града, три пъти е обявявана за паметник на културата, посочи председателят на Общински съвет Карлово Стойо Карагенски. Решението на съда е въз основа на нотариален акт, издаден през март 1923 година. В него са описани общо 25 обекта, 4 джамии, 14 дюкяна, турско гробище. Все имоти, концентрирани в центъра на града. Ако се продължи в същия дух, трябва ли всичките 25 обекта да бъдат върнати, попита той.

А и не може на сто метра от къщата на Левски да има действаща джамия, категоричен бе Карагенски.