Бойко Найденов пред "Труд" за оставките: Като съм казал едно, да кажа и две

Най-доброто от печата

05-11-2013, 06:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цацаров прелага Найденов да получи "най-високото отличие - личен почетен знак I степен - златен".

Зам. главният прокурор и шеф на следствието Бойко Найденов вчера подаде оставка и обяви,че напуска съдебната система.

В заявлението му да бъде освободен до Висшия съдебен съвет е посочил, че мотивите му са лични.

"Така е, няма какво повече да коментирам", каза Найденов пред "Труд" и допълни само, че няма здравословни причини да остави високия си пост. На въпроса защо не сдава само началническата длъжност, а напуска съдебната власт, той отговори: "Иначе няма смисъл, като съм казал едно, да кажа и две."

 

В Съдебната палата от месеци се говори, че Найденов е в изолация в екипа на главния прокурор Сотир Цацаров. Шефът на следствието е заместник на Цацаров по закон и нямаше как с встъпването си в длъжност новият обвинител №1 да го смени. Нещо повече - Найденов получи нов мандат от 5 години на поста само месеци преди Цацаров да стане главен прокурор.

Единственото съобщение от държавното обвинение по повод оставката бе, че заедно с нея във ВСС е депозирано предложение на Цацаров Найденов да получи "най-високото отличие - личен почетен знак I степен - златен".

Възпитаникът на Академията на МВР Найденов е в системата от 1991 г. Възходът на кариерата му започна по времето на Никола Филчев и продължи при Борис Велчев. Сега ВСС трябва да избере нов шеф на следствието.