Бойко, Алексей и Сертов на разпит

Най-доброто от печата

06-11-2013, 07:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Искат нова експертиза за Чакъра

Ексхумация на тялото на Тодор Димов, известен с прякора Чакъра, са поискали експертите, които работят по възобновеното разследване за смъртта му. Причината е в заключенията на експертиза, която ще установява дали действително през декември 2003 г. Чакъра се е самовзривил с граната, или е бил застрелян с РПГ по време на акция на СОБТ, ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.
Това стана ясно от коментар на главния прокурор Сотир Цацаров пред бТВ. Казусът за смъртта на Чакъра бе отворен отново преди година, след като Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България по жалба на роднините на загиналия. Държавата трябва да им плати 50 000 евро обезщетение. В края на октомври Борисов бе разпитван над 2 часа в Софийската военноокръжна прокуратура за действията на баретите, обсадили къщата на Чакъра край Харманли преди 10 г. Бившият премиер ще се наложи да се разходи до държавното обвинение и по още едно дело - това на предшественика му Сергей Станишев. Става дума за прословутата 26-странична Справка относно лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация. Секретният документ бе предоставен лично на Борисов от "лоялния гражданин" Алексей Петров. На разпит ще бъде привикан и тогавашният шеф на ДАНС Петко Сертов. "Не е ясно защо досега не е разпитван честният гражданин, този, на когото той е предал документите, както и ръководителят на ДАНС тогава", отбеляза Цацаров.
"Не работя съзнателно срещу политици на ГЕРБ. Досега сме искали два имунитета на депутати от ДПС, един - на Сергей Станишев, и 3 - на Цветан Цветанов", заяви още главният прокурор.
Цацаров бе категоричен, че не е повлиял на заместника си Бойко Найденов да напусне съдебната система. "Не мисля, че Найденов се оттегли, защото съм критикувал работата на следствието. Тя се критикуваше и от самата Европейска комисия. Целта ми не е да ликвидираме Националната следствена служба, а тя да работи", бе категоричен Цацаров.
"Ние сме като галерия на флашките и флашка с галерии - скандал след скандал". Така отговори Цацаров на въпроса дали очаква още скандали със записи от подслушвания на бизнесмени и политици. Той съобщи, че до момента са установени над 800 телефонни номера, които са подслушвани. "Знам кои са, но няма да говоря с имена. Единствено ще кажа, че повечето телефони са с абонати - корпоративни структури", съобщи главният прокурор.