Скритите послания на детските рисунки

Животът

07-11-2013, 14:59

Снимка:

интернет

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Вижте какво означават творенията на децата

Ако искате да опознаете детето си и да разгадаете чувствата и мислите му, обърнете внимание на рисунките му. В тях се крие много повече информация отколкото си мислите. Ето какво означават детските рисунки и как да ги разкодирате?

Детските рисунки са начин за изразяване, те са отражения на вътрешния свят на детето ви и в тях се съдържа ценна информация за чувствата, мислите, представите, мечтите на детето ви. Детските рисунки са и начин за комуникация, особено полезен при по-затворени в себе си и срамежливи деца, такива, страдащи от някаква психическа травма и прочие. Когато детето не иска да говори и споделя, мотивирайте го да рисува и със сигурност ще ви стане кристално ясно какъв е проблемът.

Как да тълкувате детските рисунки?

Най-често детето рисува семейството си, то е целият му свят и в зависимост от това как детето го изобразява родители, учители и психолози могат да разберат много за душевното състояние на детето.

Преливащите от цветове и пастелните тонове детски рисунки са дело на щастливо дете. Когато обаче на рисунките се появят плътни черни линии, очертаващи груби и ъгловати фигури с тъмни цветове, това може да е индикатор за някакъв страх на детето от човек, животно, машина и прочие, които ярко се открояват в детската рисунка. Непрекъснатите, отчетливи линии са обикновено знак, че детето ви е уверено в себе си, докато едва забележимите линии, прекъснати на места и използването на по-малко и по-бледи цветове може да е признак за това, че детето ви страда от липса на увереност и решителност. Правите линии и ъгловатите форми пък може да означават, че си имате един малък реалист със силна воля.

Размера и позиционирането на персонажите в детската рисунка също е много важно. Детето придава важност на някои фигури, като ги рисува много по-големи от други (ако бащата е авторитетът в семейството, детето ще го нарисува с отличително голяма фигура). Ако пък бащата често отсъства от вкъщи, навярно детето изобщо няма да го включва в рисунките си или пък фигурата му ще е малка и на заден план. Ако пък в семейството има някакъв проблем, например бащата си има друга жена, със сигурност и тя ще фигурира в детската рисунка на тема “семейство” на преден план, а мама ще е някъде отзад. А най-любимия си човек детето би нарисувало с повече детайли и цветове. Ако пък детето е хванало за ръка някого в рисунката си, то това най-вероятно е човекът, към когото е най-привързано. Ако детето липсва от семейната рисунка или е някъде на заден план, може би се чувства самотно, отритнато и страда от липса на внимание. Ако пък детето рисува себе си в много по-голям размер отколкото другите фигури, може би то има нужда да бъде център на внимание, има самочувствие и дори е леко егоист. Някои деца пропускат да прибавят към семейния портрет братчето или сестричето си, което може да е признак за ревност

Вдигнатите ръце, усмивките, слънцето, цветята и зеленината в детските рисунки са част от фигуриращите елементи в рисунките на щастливите и спокойни деца.

Рисуването действа разтоварващо за децата, така че от момента, в който детето се научи да държи само лъжицата си, смело му дайте и цветните моливи. Плюсът на рисуването е и, че стимулира въображението на децата, развива мисълта, фината моторика, концентрацията и паметта.