Безплатни прегледи за Деня на диабетика

10 000 души са с диабетно заболяване в областта

Във връзка с Международния ден на диабета 14 ноември, МБАЛ – Медицински комплекс Берое организира безплатни прегледи на пациенти със захарен диабет, които включват измерване на ръст, тегло, индекс на телесната маса и гликиран хемоглобин с експресен метод и при необходимост измерване на кръвна захар и консултация със специалист.

Прегледите ще се извършат в Медицински център Берое на ул. „Герасим Папазчев" № 1 от 10,00 до 14,00 ч. (западно от ЖП гара) на 14 ноември, четвъртък.

На 12 ноември от 17.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” ще се състои и традиционния концерт посветен на Световния ден на диабетиците с участието на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”. Събитието се организира от Община Стара Загора и местното сдружение „Диабет”, в което членуват около 200 мъже и жени между 35 и 80 години.

Данните за областта са, че болните от диабет са 10 000 души, но голяма част от тях не са регистрирани, информира Стефка Далакчиева, председател на сдружение «Диабет».

В България от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Статистиката сочи, че от това заболяване в световен мащаб са засегнати над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват, а един умира от диабет.

Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.