Регулатори разследват 15 водещи банки за измами с валути

Най-доброто от печата

14-11-2013, 06:39

Снимка:

EПА/БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Надзорните органи ги подозират в сговор за манипулиране на обменните курсове на еврото и долара

Финансови надзорни органи по света разшириха разследванията срещу машинациите на глобалния валутен пазар, включвайки в тях 15 от най-големите банки на планетата и част от активно търгуваните валути, съобщи в. "Файненшъл таймс". Сред взетите на мушка банки са британските "Барклис", HSBC, Роял банк ъф Скотланд и "Стандарт Чейтард", американските "Ситигруп", "Голдмън Сакс", "Джей Пи Морган", "Морган Стенли", швейцарската UBS и Дойче банк. Британското Управление по финансов надзор и регулаторните органи на САЩ, Хонконг и Швейцария са съсредоточили вниманието си върху най-ликвидния сектор във валутната търговия - евро за долар. Средният дневен оборот на валутната търговия достига $5.3 трилиона, а от тях 25% се падат именно на сделките евро за долар. Регулаторните органи подозират банките в сговор за манипулиране на обменните курсове. Проверяват се версиите дали дилърите преднамерено са влияели върху пазара чрез размяна на информация и извършване на сделки преди клиентите. "Кредитно-финансовите институции помагат на разследването, разчитайки на снизходителност от страната на надзорните органи (в случай на наказания с глоби)", пише "Файненшъл таймс". Те са започнали и вътрешни разследвания. 

Банкерите и инвеститорите са разтревожени, че новите разследвания ще подпалят скандали, които ще бъдат не по-малко гръмки от скандалите с междубанковите лихви юрибор (euribor) и либор (libor), а дилърите пък са обезпокоени, че ще се стигне до масови уволнения. Следващия месец ще станат известни резултатите от двегодишното разследване за манипулирането с междубанковата лихва юрибор, използвана на валутния пазар в еврозоната. Вече е известно, че шест големи банки, подозирани в непочтената игра с лихвата, са застрашени с глоба от 5 млрд евро. Роял банк ъф Скотланд, Дойче банк и френската "Сосиете женерал" вече са се съгласили да платят глобата идния месец, докато "Джей Пи Морган", HSBC и френската "Креси агрикол" продължават преговорите с Еврокомисията за споразумение по компенсация. В същото време няма да бъде глобена банката "Барклис", която бе уведомила Еврокомисията за нарушенията на пазара. 

По скандала пък с манипулацията на либор, междубанковата лихва, използвана в Лондонското Сити, вече бяха наложени глоби в размер на $3.5 милиарда. Сред потърпевшите банки са "Барклис", Роял банк ъф Скотланд, UBS и Дойче банк.