30 млн. лв. повече за подслушване и следене

Управляващите забравиха за обвиненията към ГЕРБ и превръщат България в полицейска държава?

Бюджетът на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) скача с близо 30 млн. лв. - от 85 млн. на 112 млн. лв.

Противно на предизборните обещания на сегашните управляващи, се увеличават средствата за подслушване и следене. Това стана ясно при приемането на бюджета за 2014 г. на първо четене. Новата Държавна агенция "Технически операции", която е на подчинение на правителството, ще бъде мегаминистерство, което прилага специални разузнавателни средства. За ДАТО са предвидени 49.5 млн. лв. - два и половина пъти повече от обичайните средства.

Цветан Цветанов обяви, че докато е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи, за специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) са били използвани не повече от 20 млн. лв. годишно.

ДАТО бе създадена, след като гръмна скандалът за масово нерегламентирано подслушване. Новата структура трябваше да изчисти тази дейност и да я постави под контрол.

В "Държавен вестник" е публикувано постановление за нов устройствен правилник на агенцията. Според обещанията, тя трябваше да е с малка администрация и мобилна. Оказва се обаче, че ще има 8 дирекции и секретни, и териториални поделения.