Страхуват ли се жените от брака?

Пловдив Лайф

15-11-2013, 15:35

Снимка:

интернет

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Колкото и да бягаме от сериозното обвързване, то все някога ще ни застигне

В днешно време е погрешно схващането, че главната цел на жените е да се омъжат и да имат деца. Това сякаш остава на заден план, отстъпвайки пред стремежа за собствено професионално и лично развитие. Иначе казано, днешната жена се стреми преди всичко да бъде оценена като добър професионалист много повече, отколкото като добра майка и съпруга. Малките момиченца вече не си представят, че като станат големи ще облекат голямата бяла рокля и ще се омъжат за най-красивия и добър принц. Те си мечтаят да бъдат бизнес дами – с хубави костюми, прически, гримове и разбира се – пари.

Във време, когато еманципацията е завзела своя връх дотолкова, че даже е вече забравена, желанието за равноправие в личния и професионалния живот изобщо не ни учудва. Едва ли вече можем да твърдим с абсолютната сигурност, че основно мъжете се страхуват от брака. Напротив! Жените също го отлагат във времето – него, както и децата. Та нали това ще провали кариерата им!

Друга причина жените толкова да се опасяват от брачното обвързване е примерът около тях – вкъщи, приятели, близки, познати. Дори светските клюки кънтят по-силно, когато някоя “звездна двойка” се разпадне, отколкото когато се вдигне пищне сватба. Но дори и след отразяване на нечия знаменита венчавка често можете да усетите тънката ирония и невинно подмятане, че едва ли ще трае вечно. И не след дълго – сензацията е готова. Един от двамата брачни партньори вероятно имат нова тръпка. Всеки знае, че съвместният живот така или иначе не винаги е най-лесно постижимото нещо и се налагат множество компромиси и от двете страни. Но когато виждаш как чуждите бракове се разпадат, как чуждите мечти рухват, как си отива цяла една малка вселена, колко литри сълзи се изливат, за да се влеят после в икономиката, закупувайки купища носни кърпички, това те кара да се замислиш. Осъзнаваш, че никой не е застрахован от подобно развитие. Може да си смел в много други отношения, но когато опре до личния,  който иначе пазиш от всякакви бури и чужди посегателства, тогава смелостта те напуска.

Жените искат да са самостоятелни! Въпреки равенството на половете, жените все още са смятани за нежния пол и може би точно поради тази причина искат първо да докажат независимостта си преди да се впуснат в съвместния живот. А силните жени много държат да бъдат финансово стабилни. Имат нужда от сигурността, че един ден независимо как се стекат обстоятелствата и до колко ще продължи иначе “вечната им любов” с половинката, ще са способни сами да отгледат детето си и да му осигурят бъдеще. Някои до толкова са обсебени от идеята да бъдат са самостоятелни, че само мисълта някой друг да се погрижи за тях, ги побърква.

Но колкото и да бягаме от сериозното обвързване, то все ще ни застигне. Ако ли пък не, струва ли си да постигнеш много в живота и да няма с кого да го споделиш?