Митинг ли бе или употребиха хиляди българи?

Коментарът на Plovdivutre.bg

Седмицата мина под знака на протестите. Протест, контрапротест, митинг "за" и "против" – всичко за броени дни. Безспорно кулминацията бе в събота, когато основните партии в страната решиха да съберат електоратите си, за да напомпат мускули. ГЕРБ избра Пловдив, БСП и ДПС – София за място на сбирките. Вече втори ден в мрежата се спори кой колко симпатизанти е събрал – всеки омаловажава митинга на опонента си и надува бройката на собствените си привърженици. Стигна се дотам в Пловдив да се спрягат цифри от 10 до 60 хиляди. Не по-различно е положението в София. И унесени в броене на всеки човек, опиянени от собственото си величие, партиите така и не разбраха едно – тези хора на площада не са България. Нито от едната, нито от другата страна. БСП и ДПС, например, не спират да се хвалят с големия брой присъствали. Никой обаче като че ли не се замисля, че този митинг беше един голям фарс.

Това си пролича от репортажите по много от медиите. В тях ясно се видя как едни полуграмотни хора са заведени на разходка в центъра на София. Хора, които дори не знаят за кого или срещу какво протестират. Не знаят какво искат. Стигна се дотам, че привърженик на правителството заяви, че ще вдига стачка. Срещу какво и кого така и не стана ясно. Някои от тях вероятно за първи път се качват на влак, други пък не са виждали столицата. И управляващите очевидно се гордеят с това, че са подкупили тези хора със сандвич и билет, за да си осигурят присъствието им на площада. Звучи смешно, но всъщност е жалко. Жалко е, че в 21 век в страна член на Европейския съюз има хора, които се продават за парче хляб и билет за влак.

Жалко е, че управляващи използват слабограмотни и лесно манипулируеми хорица, за да си правят реклама. Страшно е, че тези партии прибягнаха до подобен ход и то в момент, когато са на власт. Само можем да гадаем какви размери ще придобие купуването на гласове, ако се стигне до избори и от тях зависи оставането им във властта. А хора за купуване в България за съжаление дал Господ.

Учудващо в цялата ситуация е и самочувствието, което демонстрират от левицата. Те твърдят, че имат подкрепата на обществото за кабинета на Пламен Орешарски. Интересно, защо тогава разчитат на ДПС да докара хората от смесените райони, защо правят съвместен митинг с тях? Защо разчитат на Атака в парламента? Истината е, че през последните години БСП все повече се превръща в притурка на ДПС, а не обратното. Без подкрепата им, от левицата са загубени, те няма как да бъдат водеща сила самостоятелно.

Митингите в събота определено показват, че в България промяна скоро не може да има. А това е изключително тъжно. Защото с тези сбирки основните партии като че ли казват на протестиращите студенти: "вие си протестирайте колкото искате, ние сме непоклатими, на избори хората пак ще са с нас, без значение колко ще ни струва това – имаме достатъчно пари да ги купим". Всички тези организиране митинги като че ли слагат кръст на опитите на младите хора в страната да променят системата, да поставят началото на нов обществен договор. Студентите просто искат нови избори, искат промяна. А според проучванията, фаворит на този нов вот е БСП. Явно обаче от левицата сами не вярват на тези прогнози и въпреки, че твърдят, че не ги е страх от избори, упорито отказват да се оттеглят.

За съжаление, в събота се видя, че цялата политическа класа не е готова да си върви – нещо повече, политиците са готови на всичко, за да се задържат на власт. И очевидно нищо няма да ги спре. Дори ако трябва депутатите да се крият зад плътен кордон полицаи. Всичко това създава едно усещане за безнадеждност, една атмосфера на безизходица, в която младите и интелигентните са в хватката на много по-многобройните, поставени на ръба на оцеляването и така много по-лесни за манипулиране техни сънародници. Така важните въпроси за бъдещето на страната се решават чрез жълтите стотинки, подхвърлени в замяна на глас в урните.