Зелените спечелиха нова нагласена поръчка за парк „Българка”

Весела Кавръкова и „Зелени Балкани” на съпруга й Тома Белев получиха поръчката за изработване плана за управление на ПП „Българка”

WWF България на Весела Кавръкова и „Зелени Балкани” на съпруга й Тома Белев получиха поръчката за изработване плана за управление на ПП „Българка”, на стойност 553 000 лева.

За две години тандема получава поръчки от парка за 900 000 лева.

Докато държавата се тресе от стачки, окупации на студенти, Зелените ту влизат, ту излизат от Реформаторския блок,  a Европа блокира 900 милиона евро по Оперативна програма „Околна среда”, заради което ще се отваря Финансовият резерв на страната,   Зеленият активист Тома Белев спечели поредната поръчка. Тя е за изработване на плана за управление на парк „Българка”. 553 000 лева са по Оперативна програма „Околна среда“, която е спряната от Брюксел  поради съмнения за нагласени поръчки и корупция.  Схемата, както и при другите спечелени поръчки от „Зелени Балкани” и WWF България, е следната: Прави се консорциум по Закона за задълженията и договорите непосредствено преди обявяване на конкурса. Спечелилото Обединение „Българка 2013” е учредено от WWF България, представлявана от Весела Кавръкова, търговското дружество „Марсилеа ЕООД”, 100% собственост на WWF България  и „Стерна консулт” ЕООД на Валентина Фиданова, член на управителния съвет на „Зелени Балкани”, дружество, което постоянно се появява в консорциумите със „Зелени Балкани”. Това дружество е член и на обединение „Пирин 2014”, заедно със „Зелени Балкани” на Тома Белев и фондация „Биоразнообразие” на Петко Цветков.

Още през октомври нашата организация алармира, че   победителят за обявената поръчка в парк Българка е известен предварително  и се казва WWF.  Печеленето на поръчките става чрез  изработване на задание, което предварително отсява конкуренцията - изискванията са изработени така, че  съвпадат  само със CV-тата на експертите на зелените организации. Условията са толкова дискриминационни за другите участници, че в повечето от случаите се явява само един кандидат.  Ако случайно се появи някой друг, той  се отстранява  поради несъответствие на документи на предварителния етап, преди разглеждане на ценовата оферта. Комисиите, които определят победителите се назначават със заповед на директорката на парка Мая Радева.

Директорката на парк „Българка” Мая Радева, разбира се, е член на Асоциация на парковете в България, с председател Тома Белев. До сега всички поръчки, свързани с плановете за управление на парк „Българка”, са печелени от обединения, свързани с Тома Белев.

Преди две години WWF България и „Зелени Балкани” спечелиха обществена поръчка в парк „Българка” с предмет „Инвентаризация на биотичните компоненти на плана за управление на парк „Българка”, на стойност 339 800 лева”. Общо спечелените поръчки от съпружеския тандем Кавръкова-Белев от парк „Българка” е почти 900 000 лева.

Настояваме Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и Инспектората на Министерство на земеделието и храните незабавно да проверят цялата дейност на Асоциация на парковете в България, с председател Тома Белев, в която участват директорите на държавните природните паркове. Проверка и на процедурите по обществените поръчки, обявени от 11-те природни парка за последните 3 години, в които са участвали фирми и сдружения, свързани с Тома Белев, включително и заданието и условията на конкурса за план за управление на парк „Българка”, като настояваме този конкурс да бъде анулиран.  Резултатите от проверката е необходимо да станат и да бъдат публично обявени.

НГК „Природата за хората и регионите”