Идва декември, събуждат се алергиите към... елхи

Животът

22-11-2013, 17:33

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кихате? Очите ви сълзят? Мислете, че сте настинали? Има и друг отговор

Ако през декември постоянно кихате, очите ви сълзят и ви тече носът, вероятно си мислите, че сте настинали. Всъщност е възможно да страдате от синдром на коледната елха, обясняват британски експерти.

Въпросните сезонни симптоми са проява на тип зимна сенна хрема, виновник за която са естествените или изкуствените елхи във всекидневната стая. Коледните дръвчета приютяват всякакви видове алергени и при внасянето им в дома хората се излагат на тяхното действие. Алергените причиняват симптоми като сърбеж в носа, сълзене на очите, кихане и кашлица, а при страдащи от астма влошават състоянието.

Около 35 процента от хората във Великобритания съобщават за появата на подобни симптоми около Коледа. Най-често те се предизвикват от истински елхи, тъй като полените на различни растения се натрупват по кората, а съществува и вероятност от развитието на плесени по ствола и игличките им. Плесените освобождават спори, които могат да предизвикат алергични реакции.

Проблеми причиняват не само истинските, но и изкуствените елхи, които събират прах. Почистването на истинските елхите преди внасянето им в къщата и на изкуствените след изваждането им помага за отстраняването на част от плесените, спорите и праха.

Експертите препоръчват за намаляване на риска от алергии коледните дръвчета да се поставят в дома възможно най-късно. От полза срещу синдрома на елхата са и пречиствателите за въздух, както и прилаганите около ноздрите балсами, които създават бариера срещу полените. /24chasa.bg