НАП и ДАНС нищят сигнал срещу Борисов и Бориславова

Най-доброто от печата

29-11-2013, 06:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прокуратурата няма да се занимава със смъртта на митрополит Кирил

В прокуратурата има постъпил сигнал срещу бившия премиер Бойко Борисов и банкерката Цветелина Бориславова за финансови и данъчни престъпления.

Това каза в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров минути преди старта на заседанието на Висшия съдебен съвет. По думите на главния обвинител на държавата сигналът е бил препратен до Националната агенция за приходите, но детайлите по нарушението са наложили и по-сериозна проверка – част от сигнала се проверява и от ДАНС.

„Не мога да дам точни данни за този сигнал”, каза Цацаров.

Проверката започва след като преди дни лидерът на "България без цензура" Николай Бареков подаде сигнал срещу двамата в прокуратурата. Той сезира обвинението заради факта, че Бориславова и Борисов са придобили СиБанк буквално за една нощ.

Бившата половинка на тогавашния главен секретар на МВР става шеф на надзора на банката два месеца след като лидерът на ГЕРБ оглавява професионалното ръководство на вътрешното министерство през 2001 г. Самата Бориславова призна, че от влизането си в "СиБанк" е спечелила близо 390 милиона евро. Остава открит въпросът - на каква цена тя е получила първоначалните си акции в банката, обяви Бареков преди дни.

Сотир Цацаров коментира и случаят със смъртта на варненския митрополит Кирил и изявлението на лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, че дядо Кирил е бил заплашван със смърт от пловдивския митрополит Николай.

„Нека поставим нещата така. Нека прокуратурата не се занимава с проблемите на светата църква като такива”, каза главният прокурор и продължи: „С това, че някой казал, че друг бил заплашен или с интереси в църквата, за които имам определено мнение… но не е редно да ги коментирам. Фактите са тези, които Варненската окръжна прокуратура е установила на базата на заключението от аутопсията, и те са, че се касае за удавяне”.