Кличко поиска оставката на правителството в Украйна

Напрежението на протестите в Киев ескалира

В реч пред стотици хиляди протестиращи в Киев украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович и правителството му да подадат оставка:

Властите не могат и не искат да чуят хората. Властите, които използват полицията, за да бият хората, а не за да ги защитават, трябва да се оттеглят - правителството, парламента и президента. Те откраднаха мечтата на Украйна за евроинтеграция, заяви Кличко.

Лидерът на фракцията "Баткивщина" Арсений Яценюк призова западния свят да въведе санкции срещу президента Янукович и висши правителствени служители, съобщава БНР.

Водачът на партията "Свобода" Олег Тягнибок, обяви, че започва обща стачка, съобщи Интерфакс-Украйна.

Друг от лидерите на украинската опозиция и бивш министър на вътрешните работи на страната Юрий Луценко поиска оставка на Янукович и на правителството на Николай Азаров и предсрочни избори. Луценко изтъкна, че масовите протести в Украйна вече са преминали в революция.

По последни данни специалните части са отблъснали протестиращите от района на президентството. Появиха се и съобщения, че участници в уличните протести са проникнали в общинската администрация на Киев. Неизвестни лица са разбили прозорците на сградата, но протестиращи заявяват, че това са провокатори. Властите обявиха, че контролират положението в Киев.