"Майки срещу насилието" отново поискаха главата на ректора на УНСС

Вместо да зарадват в навечерието на светлите Коледни празници студентите от УНСС с откриване на нова библиотека, нов компютърен център или реновирана спортна зала, академичното ръководството на Университета за национално и световно стопанство реши специално да се погрижи и да допринесе за увеличаване на броя на нощните фолк клубове и ресторанти в Студентски град, които и без това са десетки на брой, констатират с възмущение от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град", по информацияна агенция КРОСС. 

Заради шокиращата си и скандална заповед на ректора проф. Стати Статев с № 2013 от 25.09.2013 г., с която той определя коя ще е фирмата наемател на новата дискотека в Стол № 33 в Студентски град за срок от цели 10 години, проф. Статев следва незабавно да подаде оставка, категорични са в Сдружението на майките. Усилията на ректора на УНСС Ст. Статев да отвори наново затворената преди година след обществен натиск и протести прословута чалготека „Ориент 33" влизат в противоречие с обществения интерес, тъй като за никого не е тайна, че налагането и лансирането на чалга културата е едно от най-уродливите и отблъскващи явления на българския преход, посочват от Сдружението на майките. Мисията на Университета за национално и световно стопанство е да формира високообразовани личности, които да водят обществото към по-съвършен и хуманен свят, както и да обогатява и затвърждава своя облик на динамично развиваща се модерна европейска образователна и изследователска институция, но с всички свои действия и решения в подкрепа на чалга индустрията и налагането и популяризирането на чалга ценностите проф. Статев нагледно показва, че не е достоен да бъде ректор на най-голямото и старо висше икономическо училище в Югоизточна Европа, с 93-годишна история, убедени са майките.

Притеснени сме от и без това сложната и изострена криминогенна обстановка в Студентски град заради многобройните чалготеки и нощни барове, които са „превзели" кампуса и работят до зори. Повече от сигурно е, че поредният нов фолк клуб, който предстои да бъде открит с благословията на ректора на УНСС, допълнително ще усложни и влоши ситуацията в студентското градче - знае се, че десетките функциониращи чалготеки в района, в които се лее твърд алкохол със съмнително качество до зори, все така ще генерират потенциална престъпност, край тях периодично в малките часове ще стават побоища и инциденти, те ще привличат неизбежно наркопласьори, предупреждават от родителската организация. По тази причина от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" настояват скандалните търгове в УНСС за новите питейни заведения и фолк дискотеки да бъдат незабавно отменени и разчитат, че просветният министър проф. Клисарова ще изземе от ректорите на столичните университети всички обекти държавна собственост, които те са отдали неправомерно под наем за нощни клубове. Очакваме официално становище и от Националната агенция за оценяване и акредитация дали одобряват политиката на ректора на УНСС да „трансформира" предоставената му за учебни цели държавна материална база в чалга клубове и питейни заведения. Ако въпросната Агенция осъществява стриктно вмененото й по закон следакредитационно наблюдение и контрол по програмното оценяване и акредитация на висшите училища, срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети трябва веднъж завинаги да бъде преустановена, тъй като води като резултат до опростачване и чалгализиране на младото поколение, заявяват от Сдружението на майките срещу насилието.