Как да станем по-добри хора?

Животът

10-12-2013, 15:48

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Случвало ли ви се е да имате чувството, че дразните всички около себе си и с присъствието си само напрягате въздуха в стаята? Да, много често в забързаното си ежедневие, свързано с непрекъсната надпревара с времето и постоянно натрупване на задачи, които сякаш никога не можем напълно да изчистим, сами усещаме как ставаме нетърпими.

Експертът по човешкото поведение Ерик Баркър, който публикува материалите си в своя блог "Barking up the Wrong Tree" и в електронното издание "Бизнес инсайдър", ни съветва как да станем по-добри хора, следвайки седем прости стъпки.

Важен е контекстът

Вашият "контекст" влияе драматично на поведението ви. И под контекст Баркър няма предвид средата, в която работите или прекарвате свободното си време, а собствената ви психологическа призма, през която пречупвате обстановката около себе си, и впоследствие - начина, по който това влияе на действията и мислите ви. Затова, най-лесният начин да се промените, е като манипулирате вътрешната си психология.

Това е причината религиозните хора да са по-приветливи в неделя, а мисълта за присъствието на Бог около тях да ги кара да се отнасят по-мило с останалите, пишеecon.bg. Тук експертът ни разкрива още една тайна – чувството, че някой ни наблюдава, ни кара да бъдем по-внимателни към хората около нас и да постъпваме (почти) винаги по съвест.

Така че, мислете си за детството си или за хора и обстоятелства в обкръжението ви, които ви карат да се чувствате добре. Освен това се стремете да бъдете винаги обективни в преценката си и да се държите добре с другите, сякаш някой ще ви се скара, ако не го направите.

Силата не винаги действа във ваша полза

"Силата покварява", пише Ерик Баркър. Ако се стремите да покажете надмощието си над останалите, това ще ви подтиква да се отнасяте нехуманно към тях. Понякога го правим съвсем несъзнателно – ако човекът срещу нас ни позволи, се опитваме да се наложим над него и постепенно започваме да вярваме, че това е правилно. Не винаги е лесно да устоим на изкушението да демонстрираме, че сме по-силни, а то идва под много форми.

Недоспиването е коварно

Един от най-сериозните източници на стрес в наши дни е ограниченият сън. Това ни прави изморени, кисели, изнервени... отначало заради лошото ни настроение, а впоследствие – защото заради липсата ни на кондиция нищо не върви по план.

Стресът ни кара да забравим за етичните норми. Под влиянието му, освен лошо поведение, усвояваме практиката да избираме лесния начин за всичко, а той не винаги е най-правилният.

Нещастните хора не са приятна компания

Да, сигурно всеки ви го казва, но причината за това е, че то е наистина важно – необходимо е да се опитвате да изпитвате удовлетворение от всичко, което правите. И да се чувствате щастливи. Ако не се получава, просто започнете да правите онова, което ви носи удовлетворение. Повярвайте, щастливите хора са най-приятната компания, а една от причините за това е, че се отнасят добре с останалите.

Не всичко е черно и бяло

Много често се ограничаваме в мисленето си и поставяме етикети на нещата, защото така ни е по-лесно да ги възприемаме и оценяваме. Не всичко е непременно добро или непременно лошо, мъжете и жените не са толкова различни... Знаете какво имаме предвид. Така че, избегнете го.

Не се отказвайте

За съжаление, тази промяна няма да е лесна за вас. Лошото поведение по-често надделява над доброто, а да следваме етичните норми не винаги ни носи очакваните резултати. Доброто поведение крие и рискове – ако започнем да се възприемаме като добър човек, може да си позволим да оправдаваме с това някои свои лоши постъпки и да ги възприемаме като добри. Вие обаче не трябва да се отказвате от промяната у себе си, въпреки трудностите и рисковете. Защото да се откажете не е нищо друго, освен лесният начин.

Опрете се на малките неща

Също много популяризирана фраза, но без съмнение – важна. Под „малките неща“ експертът има предвид тези, които ни доставят удоволствие и които трябва сами да си подаряваме. Например, хубавата музика (и с хубав текст, ако има такъв), миризмата на чисто или на току-що изпечени курабийки, разходката в парка, интересен филм или книга.

Е, стъпките на Ерик Баркър несъмнено са простички. Но това в никакъв случай не означава, че е лесно да си добър човек. Резултатите, за щастие, си струват.