7 храни срещу коледна депресия

Животът

17-12-2013, 06:00

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

8 здравословни подаръка за Коледа

Натурален шоколад, мед и още...

Случва ли ви се да ви нападне коледната депресия? Около празниците покрай близките и приятните емоции, се случва да ни нападне и лошото настроение. Това лесно може да се коригира с няколко "щастливи храни". Вижте кои са те.

Подобрете настроението си като наблягате на някои храни. Съставките в определени плодове, зеленчуци, а и лакомства, помагат в борбата с лошото настроение, което ви напада по празниците.

Причините за т.нар. коледна депресия са различни. Липсата на време е една от тях. Често около коледните празници графикът ви е много натоварен. Връщането на работа за кратко (между Коледа и Нова година) не позволява да влезете в определен ритъм. Не смеете да се нагласите нито на работна вълна, нито за почивка.

Кратките зимни дни също развалят настроението ви. Ако коледните празници се застъпят и с грипа, няма как да не изпаднете в депресивни състояния. Учените са открили обаче няколко храни, които успешно се борят с лошото настроение. Вижте на кои храни можете да наблегнете, за да избягате от коледната депресия и да сте винаги в добро настроение.

Натуралният шоколад помага за повишаване на концентрацията и кръвообращението. Ако решите да се подсладите, наблягайте на тъмния шоколад, вместо на млечния. Полезните съставки в него са много повече. Шоколадът стимулира производството на серотонин, познат още като хормон на щастието. Само 3-4 блокчета натурален шоколад са достатъчни, за да подобрят настроението ви.

Мед

Заменете захарта в сутрешното си кафе с мед. Освен, че съдържа по-малко вредни захари, в меда има и кверцетин. Кверцетинът е флавоноид, който прави чудеса с уморота. Освен това медът съдържа лесно смилаеми захари, които няма да ви накарат да се чувствате претъпкани. Освен това, подмяната на захар с мед, ще се отрази положително на фигурата ви.

Яйца

Яйцата са друга храна от ежедневието ни, за която едва ли сте предполагали, че има толкова голямо влияние върху доброто настроение. Освен това хубавите яйца съдържат цинк, йод, витамин С, протеини и омега-3 мастни киселини.

Банани

Ако нямате добро настроение, хапнете банан. Бананите съдържат триптофан. Триптофанът е аминокиселина, която има антидепресантно действие. Освен това в бананите се съдържа така необходимият на организма ни калий. Представете си колко щастие ще ви донесе порция от любимия шоколадов сплит.

Аспержи

Аспержите не са сред най-популярните храни у нас. Въпреки това ползите за психичекото и физическото здраве са неоспорими. Аспержите съдържат фолиева киселина и триптофан, които подобряват настроението.

Спанак

Спанакът е друга храна, която да хапвате против лошо настроение. Спанакът съдържа магнезий, за който е доказано, че подобрява настроението. Изследвания показват, че големите количества магнезий повлияват добре на хора с депресия.

Риба

Рибното месо съдържа протеини, полезни за тялото. Рибата съдържа в себе си аминокиселини, които помагат за увеличаването на допамина в мозъка. Допаминът е хормон, пряко свързан с енергичността, а оттам и с по-доброто настроение.

Фасул

Фасулът е един от задължителните продукти на всяка коледна трапеза. Освен това в него има въглехидрати. Изследванията показват, че има връзка между високия прием на въглехидрати и производството на серотонин в мозъка. Серотонинът е т.нар. "вещество на удоволствието". Още една причина да се придържате към традициите за Бъдни вечер./Източник: rozali.com