Биячите на Рижите събирали вноски на разбита банда лихвари

20 са закопчаните при спецакция, още трима бандити са обявени за издирване

20 души са закопчани при спецакция в Ямболско вчера по обвинения, че раздавали лихварски заеми, а вноските по тях събирали със сила и заплахи. 

За тартор на бандата властите посочват Камен Желев, който заедно с част от задържаните се водел на работа на трудов договор във финансова къща "Кредилайн" ООД. Сред задържаните са и част от ръководителите на фирмата, съобщиха днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, шефката на специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова и директорът на ямболската полиция Генчо Иванов.

В Бургас за събиране на вноски по кредитите била използвана силовата група на Рижите. Според информация на "24 часа" малкият Риж - Симеон Стоянчев, бил едно от остриетата на бандата и също е сред арестуваните.

Финансовата къща е укривала доходи, само за 1 месец размерът на лихвите от предоставените кредити бил около 1 милион лева, сочат още данните, събрани срещу бандата.

При извършените претърсвания на жилища, офиси и автомобили и при обиските на членове на престъпната група, са открити и иззети ножове, бухалки, пистолет и палки, с които е прилагано насилие.

Иззети са също дебитни и кредитни карти, а също и сим-карти, ползвани за комуникацията в групата.

Според техните данни групата действала организирано от януари 2009 г. на територията на Бургас, Ямбол и Хасково.

В различно съучастие задържаните са използвали брутални методи за принуда, заплахи с физическа саморазправа, психическо въздействие, внушаване на страх у много хора, които са дължали парични вноски по заеми. Заемите са отпускани от финасовата къща, съобщи прокурор Попова.

Разпитани са общо 80 пострадали, 40 от които пред съдия. На 12 от задържаните вече са повдигнати и предявени обвинения. Те са задържани за 72 часа и предстои да се изправят пред Специализирания наказателен съд.

Други трима мъже са обявени за издирване.