Запълват пукнатините по храма с разширяващ разтвор

Мисия Бургас

18-12-2013, 18:53

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

На строежа пред храма: Вдигнаха 26-тонен багер на 18 м височина

Уникалният метод не е прилаган досега у нас

Неизползван досега в България метод, с който да бъде укрепен напуканият храм "Св. Св. Кирил и Методий", предлагат експерти.

Проектът предвижда около цялата църква най-напред да бъдат изградени почвено-циментови пилоти, за да се усилят фундаментите й. Това става с метална тръба, през която с водна струя се разбива почвата, излива се и цимент, за да се получи пилот.

След това експертите ще се насочат към пукнатините по храма. По-малките от тях ще бъдат инжектирани със специален разтвор. Той е специфичен за сгради паметници на културата и е на варова основа. Първоначално пукнатините ще бъдат запечатани, а след това инжектирани със сместа.

По-големите ще бъдат запълнени с леко разширяващ се разтвор, това е така нареченият разтвор с контролирано съсъхване. Част от цепнатините пък ще бъдат "зашити" с пръти от въглеродни нишки, които ще бъдат скрити в зидарията. След това конструкцията ще бъде укрепена чрез обтегачи при всички арки. Предвижда се и мониторинг след финала на реконструкцията.

"Най-големите пукнатини по храма са 80 мм. Поради сложността на проекта поискахме инженерно-геоложки доклад за зоната сградата. Бяха направени 7 сондажа. Взехме проби от тухлите и каменния зид, изпитахме ги в лаборатория", каза проф. д-р. инж. Йордан Милев, който представи работния проект за укрепване на храма. Състоянието на църквата е "аварийно", макар че вече е спряло движението на сградата, а експерти всяка седмица правят проверки.

"Съгласно поетите ангажименти от проведените срещи с църковното настоятелство община Бургас изготви задание за проектиране на укрепването на храма. Всичко е съгласувано с Министерство на културата и Сливенската митрополия, след което с договор е възложено изготвянето на идейния инвестиционен проект за обекта и той е внесен за разглеждане от експерти към Министерство на регионалното развитие. Този съвет се проведе през септември, заданието е прието във фаза “идеен проект” със препоръки към следващата фава", каза арх. Виолета Илиева.

Към момента експертите отказаха да назоват конкретна цифра за ремонта, тъй като методът не е прилаган у нас, а само в чужбина. Според тях е възможно укрепването да бъде извършено в срок от половин година. Всички средства за реставрацията към момента са предоставени от фирмата-концесионер, която изгражда паркинга.